TV NL EN

Tom Holland: Islam – The Untold Story

DUUR
120 minuten

Op zondagavond 10 november vertoont De Balie eenmalig de controversiële documentaire Islam: The Untold Story, een documentaire van de Brit Tom Holland over het ontstaan van de islam. De film leidde in Engeland tot een storm aan klachten en dreigementen. Tom Holland trekt in deze documentaire als historicus  de gangbare bronnen over het ontstaan van de islam in twijfel.

Islam: The Untold Story
Historicus Tom Holland, bekend van o.a. de bestsellers Rubicon en The Shadow of the Sword, reist in Islam: The Untold Story af naar Saoedi-Arabië en spreekt met Arabische bedoeïen over hun ideeën en verhalen over het ontstaan van het orthodoxe geloof. Ook spreekt hij met Seyyed Hossein Nasr, een gelovige islamdeskundige, die de orale geschiedschrijving van het ontstaan van het geloof onderschrijft. Patricia Crone, een niet-islamitische islamgeschiedkundige, trekt de geloofwaardigheid van deze mondelinge overdracht van geschiedenis juist in twijfel.

Beveiliging
De Britse zender Channel 4 ontving 1200 klachten over Islam: The Untold Story en zag vervolgens uit angst voor onrust af van een publieke vertoning in het eigen hoofdgebouw. Vorig jaar presenteerde Holland The Shadow of the Sword in De Balie. Wegens dreigementen heeft De Balie dit programma destijds moeten beveiligen. 

Tom Holland in gesprek met Yoeri Albrecht
Op deze avond bekijken we samen met Tom Holland zijn film, waarna hij met De Balie-directeur Yoeri Albrecht in gesprek gaat over het ontstaan van de islam.

 
Lees meer van Tom Holland

  Tom Holland Het Vierde Beest   Rubicon   In the Shadow of the Sword