TV NL EN

Tom Lanoye

DUUR
90 minuten

“Twintig jaar staan wachten in de coulissen? Popelend om eindelijk te mogen opkomen? En juist op het moment dat uw cue daar is, die beslissende slotrepliek van uw eeuwige tegenspeler – juist dan schuiven ze een jeune premier naar voren, die in úw plaats úw replieken begint af te rammelen, onder luid applaus van al uw medespelers.”- Tom Lanoye (Revue Ravage)

Met meermaals bekroond schrijver Tom Lanoye spreken we over macht, politiek en representatie. Twee van zijn nieuwe toneelstukken REVUE RAVAGE – dood van een politicus en Koningin Lear spelen deze week in de Stadsschouwburg. Aanleiding voor een interview over de inspiratiebronnen van Lanoye, de staat van de politiek en de actualiteit van zijn werk.

In REVUE RAVAGE staat het leven van een oudere politicus centraal. De man is al (te) lang voorzitter en wil ermee stoppen, maar hij is te ijdel en te bang om zijn enige grote levenspassie op te geven: de politiek, en dus, de facto, de macht. Met Koningin Lear tekent Tom Lanoye het portret van een oud geworden captain of industry. Begonnen als gerespecteerde zakenvrouw, eindigt ze – versleten en doodsbang – aan de rand van de afgrond.

In beide stukken beschrijft Lanoye de keerzijde van leiderschap, de aantrekkingskracht van macht en de uitwerking van de crisis. Aan de hand van de inspiratiebronnen van Tom Lanoye spreken we over deze thema’s en zijn werk.

Over Tom Lanoye:
Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij debuteerde begin jaren tachtig met de surrealistisch getinte verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Bij het grote publiek brak hij door met romans als Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos, en toneelstukken als Hamlet versus Hamlet, Fort Europa en De Russen! Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van de Lage Landen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In 2013 kwam het alom gelauwerde Gelukkige slaven uit en ontving hij de Constantijn Huygens-prijs 2013 voor zijn hele oeuvre.

Redactie en moderatie: Marije Ligthart (De Balie) Met een kaartje voor Tom Lanoye in De Balie krijgen bezoekers 5 euro kassakorting op een kaartje voor Revue Ravage (rang 1 t/m 4) in de Stadsschouwburg. Bezoekers van Revue Ravage in de Stadsschouwburg krijgen vijf euro kassakorting op de middag met Tom Lanoye in De Balie.  
  Aanbevolen literatuur:     Koningin Lear
auteur: Tom Lanoye

Bij Shakespeare is Lear een oude middeleeuwse koning. Bij Tom Lanoye een bejaarde hedendaagse 'Leading Lady': Elisabeth Lear. Het regionale familiebedrijfje van haar vader heeft zij in de loop van haar loopbaan uitgebouwd tot een multinationale mastodont. Aan de vooravond van een wereldwijde bancaire crisis verdeelt zij het concern geheel onverwachts onder haar drie zonen. In ruil voor hun eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon weigert. De gevolgen zijn niet te overzien. Lees meer Bestel dit boek 
Het derde huwelijk
auteur: Tom Lanoye

Maarten Seebregs, een ontslagen locatiescout, kan de liefde van zijn leven niet vergeten. Cynisch maar met een glimlach leeft hij van zijn laatste centen. Dan doet een wildvreemde hem een winstgevend voorstel: trouwen met zijn Afrikaanse verloofde. Zodra het meisje de Belgische nationaliteit heeft verworven, kan Maarten van haar scheiden, met behoud van haar bruidsschat. De man stelt maar één voorwaarde: 'Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.' Lees meer Bestel dit boek 
De Russen!
auteur: Tom Lanoye

Tom Lanoyes twee van Anton Tsjechov's vroege stukken Platanov en Ivanov radicaal om tot een zwarte komedie voor de dag van vandaag: de ontleding van een teleurgestelde generatie die verzuurd en reddeloos uit elkaar valt. Net als hun vele geliefden en boezemvrienden leven de manisch-depressieve Ivanov en de eeuwige rokkenjager en losbol Platonov in onvrede met zichzelf en hun veranderende samenleving. Ze vluchten in de roes van het nu, waarin ze zich steeds minder meester voelen van hun lot, en steeds verder verwijderd van hun vroege idealen. Lees meer Bestel dit boek