TV NL EN

Toonzetters: Anne Soldaat

Programmamaker
Merlijn Geurts
Mede mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten

Foto: Eddy Taatgen

Speciaal voor deze aflevering van TOONZETTERS geeft muzikant Anne Soldaat een unieke inkijk in zijn wereld van de muziek. Samen met muzikant en filosoof Hein van Dongen vervlecht hij op het podium zijn eigen carrière met de geschiedenis van de gitaarpop: van Anne’s eerste elektrische gitaar tot de onovertroffen gitaarduetten van Eddie Lang & Lonnie Johnson, de voorlopers van de rock ’n roll. Een avond over en mét muziek. Naast iconische nummers uit de gitaarpop, laat Anne Soldaat ook voor het eerst iets horen van het nieuwe album waar hij aan werkt.

Anne Soldaat (1965) is zanger, gitarist en liedjesschrijver.  Op 13-jarige leeftijd krijgt hij z’n eerste (Spaanse) gitaar en neemt klassieke gitaarles. In 1989 sluit hij zich aan bij de popband Daryll-Ann. Na acht albums en vele optredens in binnen- en buitenland, gaat de band in 2004 uit elkaar. Anne Soldaat maakt in de daaropvolgende jaren (2007 – 2021) vijf soloalbums voor Excelsior Recordings, produceert – en speelt in – diverse andere bands (o.a. Tim Knol, Clean Pete) en maakt muziek bij films, reclames en een dansvoorstelling. Z’n laatste soloalbum, Facts & Fears, verscheen in juli 2021 en werd lovend ontvangen.

Hein (Don) van Dongen is muzikant, filosoof en muziekjournalist. Hij maakte met Anne twee platen met de groep Speed 78 (Excelsior recordings): Skiffle (1998) en Goom agar (2019) en speelde ook mee op opnames van Daryll-Ann.

Sprekers

Anne SoldaatZanger, gitarist & liedjesschrijver
Hein van DongenFilosoof, muzikant en muziekjournalist
Toonzetters

In de serie Toonzetters maakt De Balie samen met toonaangevende Nederlandse muzikanten inspirerende programma’s waarin hun muzikale vakmanschap en maatschappelijke interesses centraal staan. Avonden vol muziek, voordracht en bijzondere gesprekken die een unieke inkijk bieden in de belevingswereld van talentvolle muzikanten van eigen bodem. Eerdere Toonzetters waren rapper Fresku, de wereldberoemde artiest Sevdaliza, saxofonist Benjamin Herman en internationaal violist Liza Ferschtman.