TV NL EN

Toonzetters: Het Dudok Kwartet

Programmamaker
In samenwerking met
Mede mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten
Hoe vertaal je klassieke verhalen naar het nu? Het is de missie van het jonge, getalenteerde Dudok kwartet: 4 jonge muzikanten, 4 strijkinstrumenten en een perfect harmonieuze samenwerking zonder hiërarchie, dirigent of leider. Met hun virtuoze vertalingen van strijkkwartetmuziek houden ze publiek wereldwijd op het puntje van hun stoel. In De Balie-serie TOONZETTERS nemen we een kijkje achter de schermen van het Dudok kwartet, onderzoeken we samen met meesterverteller Imme Dros de kunst van het vertellen van oude verhalen, en duiken we in de samenwerking tussen kwartet en componist met Joey Roukens.

Het Dudok Kwartet zet zichzelf nationaal en internationaal op de kaart als een van de meest creatieve en veelzijdige kwartetten van zijn generatie en is constant op zoek naar nieuwe connecties en dwarsverbanden binnen muziek. Afgelopen jaar werden zij onderscheiden met de belangrijke Borletti Buitoni Trust Award.

Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool), David Faber (cello)

Imme Dros is schrijfster. Ze is beroemd geworden met het haar meesterlijke bewerkingen van klassieke verhalen, mythen en sprookjes.

Joey Roukens is componist. Zijn veelzijdige werk voor zowel orkesten, ensembles en solisten is opgevoerd door o.a. het Concertgebouworkest, New York Philharmonic en Tokyo Sinfonietta.

TOONZETTERS

In de serie TOONZETTERS maakt De Balie samen met toonaangevende Nederlandse muzikanten inspirerende programma’s waarin hun muzikale vakmanschap en maatschappelijke interesses centraal staan. Avonden vol muziek, voordracht en bijzondere gesprekken die een unieke inkijk bieden in de belevingswereld van talentvolle muzikanten van eigen bodem. Eerdere TOONZETTERS waren Typhoon, jazz saxofonist Benjamin Herman, pianist en componist Michiel Borstlap, wereldberoemd violist Liza Ferschtman en de Duitse zanger en producer Shantel.

Deze aflevering van TOONZETTERS is een samenwerking tussen De Balie en de Strijkkwartet Biennale. TOONZETTERS wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Sprekers

Het Dudok kwartetKwartet
Imme DrosSchrijver, vertaler
Joey RoukensComponist
Dit programma wordt georganiseerd in het kader van de Strijkkwartet Biennale 2020.

Eerdere afleveringen van TOONZETTERS terugkijken?

De Balie TV / wo 14 november 2018

Toonzetters: Benjamin Herman