TV NL EN

Turning Tables: Een toekomstgericht Europees migratiebeleid

Biedt het nieuwe migratiepact perspectief?

IN SAMENWERKING MET
Oxfam Novib
redactie & interview
Het nieuwe migratiepact van de Europese Unie kwam vorige maand uit. Bedoelt om migratie naar Europa beter te regelen én een einde te maken aan jarenlang geruzie tussen lidstaten. Hoe ziet de langverwachte Europese migratieaanpak eruit? En kan het verwachtingen van solidariteit en Europese samenwerking waarmaken?

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is voorzichtig positief over het nieuwe pact: “Het is nu echt tijd om een duurzaam, Europees en effectief asielsysteem op te zetten.” Filosoof Nanda Oudejans is sceptischer en maakt zich zorgen over Europa als mensenrechtengemeenschap: “gelden deze mensenrechten alleen voor Europeanen of óók voor mensen die naar Europa migreren?” In deze aflevering van Turning Tables discussiëren ze met elkaar over het nieuwe Europese migratiepact.

Turning Tables

De huidige mondiale crisis veroorzaakt door het coronavirus legt opnieuw de grote ongelijkheden in de wereld bloot. Extreme armoede ligt wereldwijd voor velen op de loer. Tegelijkertijd staan we op een kruispunt in de geschiedenis om het radicaal anders te doen. De besluiten die overheden en internationale organisaties de komende maanden nemen, zullen de toekomst bepalen. De Balie en Oxfam Novib slaan in de reeks ‘Turning Tables’ de handen ineen om duiding te geven aan de ongekende uitdagingen maar ook aan de unieke kans die voor ons ligt.

Sprekers

Jeroen LenaersCDA-Europarlementariër
Nanda OudejansFilosoof, docent Rechtsfilosofie aan de UvA.