TV NL EN

Turning Tables: Internationale steun tijdens een economische crisis?

In samenwerking met
Oxfam Novib
Interview en redactie
redactie
Tafelheer
Bahram Sadeghi
Hoe zorgen we ervoor dat de coronacrisis de mondiale ongelijkheid niet verder vergroot? Aan de ene kant wringt het om juist nu internationale steun te bieden aan ontwikkelingslanden, terwijl we zelf kampen met enorme tekorten. Aan de andere kant kunnen we grote economische problemen alleen internationaal het hoofd bieden.

In deze aflevering van de nieuwe serie Turning Tables van Oxfam Novib en De Balie vragen we waar in deze unieke situatie ons belang ligt: bij onszelf of bij de internationale gemeenschap? Of kun je die tweedeling helemaal niet maken?

‘Nederland moet per direct 1 miljard euro ter beschikking stellen voor de bestrijding van de coronacrisis in kwetsbare landen, onder meer in Afrika’, dit advies gaf de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) afgelopen maandag aan het Nederlandse kabinet. Eerder ondertekende premier Rutte een opiniestuk in de Financial Times waarin wereldleiders opriepen tot een mondiale aanpak die Afrika volledig omvat, om een einde maken aan de coronapandemie. Samen met de opsteller van het AIV kabinetsadvies Mirjam van Reisen en voormalig politicus Han ten Broeke kijken we hoe en of deze internationale steun nodig is.

Sprekers

Prof. dr. Mirjam van Reisen is hoogleraar aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Ze is tevens hoogleraar aan de Faculty Humanities aan Tilburg University. Van Reisen is voorzitter van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Han ten Broeke was twaalf jaar Kamerlid voor de VVD. Nu is hij directeur politieke zaken bij het The Hague Center for Strategic Studies. Ook is hij voorzitter van brancheorganisatie BOVAG.

Turning Tables

De huidige mondiale crisis veroorzaakt door het coronavirus legt opnieuw de grote ongelijkheden in de wereld bloot. Extreme armoede ligt wereldwijd voor velen op de loer. Tegelijkertijd staan we op een kruispunt in de geschiedenis om het radicaal anders te doen. De besluiten die overheden en internationale organisaties de komende maanden nemen, zullen de toekomst bepalen. De Balie en Oxfam Novib slaan in de reeks Turning Tables de handen ineen om duiding te geven aan de ongekende uitdagingen maar ook aan de unieke kans die voor ons ligt.


Sprekers

Mirjam van ReisenHoogleraar en voorzitter Commissie Ontwikkelingssamenwerking van de Adviesraad Internationale Vraagstukken
Han ten BroekeVoormalig Tweede Kamerlid VVD en directeur politieke zaken van het The Hague Centre for Strategic Studies

Je kunt nu een Kijk- & Luisterbijdrage doen