TV NL EN

Uit het brein, uit het hart?

DUUR
120 minuten

(was ook live via https://facebook.com/debalie ) Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Wie kan zich de plotselinge gebeurtenis van verliefdheid nog herinneren? Zou jij partnerkeuze classificeren als 'een vrije keuze' of een 'weloverwogen besluit'? Dick Swaab, neurobioloog, stelt dat de voornaamste drijfveer achter de partnerkeuze die we maken de structuren in je hersenen zijn, die onbewuste processen sturen. Aan de andere kant hebben je omgeving, cultuur en economische afwegingen ook invloed op de partnerkeuze. We zullen in De Balie onderzoeken op basis waarvan je een partner in de liefde kiest. Waarom krijg je een relatie met die ene persoon? Kun je een partner kiezen leren? We zullen in gesprek gaan met Dick Swaab, Glenn Helberg en anderen. Dick Swaab is neurobioloog, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van Wij zijn ons brein (2010) en Ons creatieve brein(2016).

Glenn Helberg is psychiater. Helberg is gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en transculturele psychiatrie. Daarnaast is hij lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens. 

Janneke Stegeman is theoloog en auteur van onder andere Heb je Hem weer: 24 preken voor sceptici en andere gelovigen (2017). In 2016 was Stegeman benoemd tot Theoloog des Vaderlands.   Linda Duits zal de avond inleiden. Duits is sociaalwetenschapper en gespecialiseerd in populaire cultuur. 

Jitse Schuurmans is recentelijk gepromoveerd met een onderzoek naar hook-ups en dating. Naar aanleiding van zijn onderzoek in de Verenigde Staten schreef hij het gedeeltelijk autobiografische boek De versierkunstenaars: de verliezers van het Spel (2010) over daten en versieren. 

Moderator: Iris van Lunenburg Dit programma is ontwikkeld door De Balie Academie.