TV NL EN

Uitmarkt 2019 – Zondag

Uitmarkt 2019: De zondag van de Uitmarkt in De Balie staat volledig in het teken van literatuur. We ontvangen talloze schrijvers van eigen bodem in onze literaire salon voor mooie gesprekken. Met o.a. Maartje Wortel, Vrouwkje Tuinman & Vincent Bijlo.

Uitmarkt @DeBalie

Op 24 en 25 augustus vieren we de opening van het culturele seizoen in De Balie met een divers Uitmarkt programma.

De zondag in De Balie staat volledig in het teken van literatuur: fictie, poëzie, non-fictie en muziek. We ontvangen talloze schrijvers van eigen bodem in onze literaire salon voor mooie gesprekken. Met o.a. Maartje Wortel, Vrouwkje Tuinman & Vincent Bijlo.

12.00 – 12.30: Jan van Hooff

Jan van Hooff is onze eigen Nederlandse David Attenborough, vol geweldige anekdotes. We spreken met hem over onder andere zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de dierentuin, zijn bijzondere carrière, zijn relatie met Niko Tinbergen, Desmond Morris en Frans de Waal en over zijn onderzoek naar de meest exotische dieren. Een indrukwekkend verhaal van de man die opgroeide tussen de dieren en gewerkt heeft met alle grootheden op het gebied van de biologie.
Interviewer: Philip Droge

13.00 – 13.30: Fokke Obbema

“De beste interviewserie van 2018” – Matthijs van Nieuwkerk

In september 2018 schreef Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in het boek De zin van het leven: een bundeling van een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: “Wat is de zin van ons leven? We spreken met Fokke Obbema over zijn boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden.

14.00 – 14.30: Eke Mannink

Schrijver en dichter Eke Mannink draagt voor uit haar zesde dicht bundel Familieberichten (gedichten als kiemcellen): Een bundel die de wortels, de scheuten, de takken, de knoppen en de aarde van ons leven poëtisch belicht.

15.00 – 15.30: Maartje Wortel & Thomas Verbogt

Twee van Nederlands meest bekende schrijvers, de jonge talentvolle Maartje Wortel & de veelzijdige schrijver Thomas Verbogt, interview elkaar over hun werk en schrijverschap.

Maartje Wortel debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis waarvoor ze de Anton Wachterprijs won. Sindsdien schreef ze talloze bekroonde boeken. Dit jaar kwam haar roman Dennie is een star uit: een verhaal over tijd en ruimte, over zingeving, vriendschap, seks en vooral: over Dennie. Een vaalrode kat.

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De Feestavond
Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Dit jaar kwam zijn korte verhalen bundel Olifant van zeep uit.

16.00 – 16.30: Maartje Laterveer & Ellen Laan

Journalist en schrijver Maartje Laterveer (1976) leverde dit jaar een prikkelende bijdrage aan het feministisch debat met Wolf: een verhalenbundel waarin dertien vrouwen een persoonlijke zoektocht ondernemen om antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat maakt de vrouw?’. Ze gaat in gesprek met gerenommeerd seksuoloog Ellen Laan over hedendaags feminisme en de positie van de vrouw in onze huidige samenleving.

17.00 – 17.30: Vrouwkje Tuinman

Vrouwkje Tuinman is een van de bekendste dichters van Nederland. Daarnaast schrijft ze romans, columns en artikelen. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre.

Interviewer: Julie Vegter