TV NL EN

Uitmarkt 2019 – Zaterdag

Uitmarkt 2019: Op 24 en 25 augustus vieren we de opening van het culturele seizoen in De Balie met een divers Uitmarkt programma vol theater, cabaret, literatuur en STUDIO Talks.

Uitmarkt @DeBalie

Op 24 en 25 augustus vieren we de opening van het culturele seizoen in De Balie met een divers Uitmarkt programma.

Cabaret van talenten Anne Neuteboom en Thijs van de Meeberg, theater van Onias Landveld, STUDIO talks van De Balie Studio en literaire programma’s van stadsdichter Gershwin Bonevacia en Mensen Zeggen Dingen. Een voorproefje van alle kunstvormen die dit seizoen te zien zijn in De Balie.

13.00 – 13.30: Mensen Zeggen Dingen

Mensen Zeggen Dingen presenteert in De Balie een afwisselend programma vol sproëzie, een combinatie van spoken word, literatuur, theater, rap, cabaret en improvisatie. Verwacht verschillende artiesten met allemaal hun eigen stijl en hun eigen verhaal.

Mensen Zeggen Dingen organiseert woordkunst evenementen op locatie. Ze hebben vaste shows in o.a. Amsterdam, Utrecht en Antwerpen en stonden op bijvoorbeeld Lowlands en Pukkelpop.

14.00 – 14.30: The Poetry Class met Gerswhin Bonevacia

“Ik wil dichter zijn, dichter bij mezelf, maar ook dichter bij jou”. – Gershwin Bonevacia

In De Balie presenteert Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam, 7 aanstormende literaire talenten tijdens The Poetry Class.

Gershwin Bonevacia is schrijver & Stadsdichter van Amsterdam. In 2018 debuteerde hij met zijn dichtbundel genaamd ‘Ik heb een fiets gekocht” en werd hij genomineerd als een van de meest veelbelovende Nederlanders tot en met 25 jaar.

15.00 – 15.30: STUDIO Talks I – De Balie Studio

Ook genoeg van Peter R de Vries die met wikipedia kennis overal een mening over mag geven? STUDIO De Balie zoekt, vindt en leidt makers, doeners en onderzoekers op tot opiniemaker. In korte talks delen nieuwe experts hun kennis op de Uitmarkt 2019 – van de geboortezorg tot emoji, van rouw tot laaggeletterheid. In 30 minuten alles wat je moet weten om zelf de betweter aan tafel te worden!

Wij Nederlanders zijn als de dood voor de dood. We hebben het er het liefst niet over tot het zover is. Maar wat moet je eigenlijk doen als er iemand rouwt?

Ameline Ansu, ervaringsdeskundige én schrijfster, verzamelt verhalen over rouw en deelt met ons de do’s en don‘ts.

Voor iedereen die deze zomer FaceApp heeft gebruikt is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is: er is geen nieuwe, geheime data van je vastgelegd. Het slechte nieuws is: je gezicht, demografische gegevens en voorkeuren waren al lang vastgelegd. Hoe zit het nou precies met dit soort apps en jouw privacy? Lisanne Maatman, conversie specialist bij reclame bureau Dept, scheidt FaceApp feit en fictie voor je.

16.00 – 16.30: STUDIO Talks II – De Balie Studio

Ook genoeg van Peter R de Vries die met wikipedia kennis overal een mening over mag geven? STUDIO De Balie zoekt, vindt en leidt makers, doeners en onderzoekers op tot opiniemaker. In korte talks delen nieuwe experts hun kennis op de Uitmarkt 2019 – van de geboortezorg tot emoji, van rouw tot laaggeletterheid. In 30 minuten alles wat je moet weten om zelf de betweter aan tafel te worden!

Hartjes, duimpjes en smileys; we versturen dagelijks emoji. Het is een onmisbaar onderdeel geworden van onze gesprekken. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe deze afbeeldingen op onze telefoon komen? En wie bepaalt welke er elk jaar worden toegevoegd? Lilian Stolk, beeldtaal onderzoeker, doet de geheimzinnige wereld achter onze emoji uit de doeken.

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat betekent dat 2,5 miljoenen grote moeite hebben lezen, schrijven en/of rekenen. Lisanne Bos, onderwijskundig onderzoeker bij Stichting Lezen & Schrijven, wil hier een einde maken en vertelt ons hoe.

De mens is het enige dier dat op de rug bevalt. Waarom is dat eigenlijk zo? Wie bepaalt dat? En hoe slim is dat? Of zijn we heel dom bezig?

Bahareh Goodarzi, verloskundige en promovendus verloskunde, haalt de mythes over bevallen voor je onderuit.

17.00 – 17.30: Onias Landveld – Wortels en Cassave

Onias Landveld is een in Suriname geboren verhalenverteller. Kind van ouders uit twee marron culturen is hij: “zwart in het kwadraat”. Zijn roots zijn in Suriname maar hij heeft wortel geschoten in Nederland.

In zijn solovoorstelling Wortels en Cassave (ontwikkeld in samenwerking met Poetry Circle Nowhere) vertelt hij zijn weerbarstige ontstaansgeschiedenis in gedichtem, spoken-word teksten en verhalen. Sommige lachwekkend, anderen snijdend tot op het bot maar altijd eerlijk, beeldend en gevat.

18.00 – 18.30: Thijs van de Meeberg – Kom nou maar gewoon

“Een fijne Freek de Jonge-light” – De Volkskrant

In zijn voorstelling Kom nou maar gewoon probeert Thijs van de Meeberg, winnaar van het Leids Cabaret Festival, de ander te begrijpen. Thijs deed deze poging al eerder, maar zijn hoofd werkt niet mee. Want wat denkt hij nu eigenlijk zelf? Welke gedachte is waar? Is Thijs z’n geweten wel zo betrouwbaar? Waar dit eindigt? In een stroom bizarre verhalen over rake ontmoetingen en ontwrichtende gebeurtenissen. Afijn: ‘Kom nou maar gewoon’.

 

19.00 – 19.30: Anne Neuteboom – Kijk haar gaan!

In haar nieuwe voorstelling ‘Kijk haar gaan’ vertelt talentvol cabaretier Anne Neuteboom met veel zelfspot over haar generatie, de millennials.

Jaaa jongens! Weet je nog vanmorgen? Toen je wakker werd? En dat het toen gewoon vrede was in Nederland? Holy shit. Relaxt. En dat je waarschijnlijk gewoon twintig minuten kon douchen onder vét heet water en nog steeds gewoon súpergoeie waterdruk had? Mega. Dampend. Hardcore. Chill. En dat je gewoon een vers croissantje kunt kopen voor pak ‘m beet 75 cent, dat is echt wat? 0,0000033% procent van een netto minimumloon maandsalaris ofzo?? Terwijl het echt uren duurt om zelf croissantjes te maken. Sweet. Lord. Yes.’

Ja hoor mensen, je had het niet verwacht hè! Maar keihard positivisme, doet Anne gewoon, schaamteloos: kijk haar gaan!