TV NL EN

Uitreiking Jan Hanlo Essayprijs 2019

De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. De Jan Hanlo Essayprijs Groot – voor de beste essaybundel – is de belangrijkste essayprijs van Nederland. De Jan Hanlo Essayprijs Klein is de prijs voor het beste ongepubliceerde essay.  Tijdens de prijsuitreiking met avondvullend programma worden de winnaars bekendgemaakt.

 

Op de shortlist staan:

Essayprijs Groot

Kester Freriks, Stilte, ruimte, duisternis, Athenaeum
Thomas Heerma van Vos, Plaatsvervangers, Thomas Rap
Jan Postma, Vroege werken, Das Mag
Marja Pruis, Genoeg nu over mij, Nijgh & Van Ditmar
Simon(e) van Saarloos, Enz. Het Wildersproces, AtlasContact
Carolina Trujillo, Meisjes in blessuretijd, Ambo|Anthos uitgevers

De jury – Katja de Bruin, Jaap Cohen, K. Schippers, onder voorzitterschap van Mirjam van Hengel – maakte een keuze uit maar liefst 112 ingezonden essaybundels uit 2017 en 2018.

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot zijn o.a. Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt, Arjen van Veelen en Sana Valiulina.

Essayprijs klein

Voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein, toe te kennen aan een anoniem ingestuurd ongepubliceerd essay, zijn genomineerd Tom Springveld, Bauke Vermaas en Hannah de Vries.

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Klein zijn o.a. Arjen van Veelen, Geert Buelens, Joke Hermsen, Daan Stoffelsen, Miriam Rasch en André Keikes.

Prijsuitreiking

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op donderdag 16 mei 2019 om 20.00 uur in De Balie in Amsterdam in een avondvullend programma over essayistiek. Entree is gratis, reserveren is verplicht en kan via deze link.

Daarnaast presenteren we samen met De Groene Amsterdammer een jubileumpublicatie, en een expositie en twee filmavonden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Meer informatie daarover volgt.