TV NL EN

Gamedesign: een nieuwe wetenschap

Spel is dé oplossing voor een aantal van onze maatschappelijke problemen.

In samenwerking met
programmamaker
Spel is dé oplossing voor een aantal van onze maatschappelijke problemen. Van gebrek aan connectie met ons lichaam, tot motivatie, productiviteit en creativiteit. Gamedesigners Niki Smit en Simon van der Linden van Monobanda gebruiken spel als “Trojaans paard voor gedragsverbetering”, voor maatschappelijke verandering. Hoe doen ze dat? En gaan wetenschappers, beleidsmakers en ziekenhuizen het potentieel van spel überhaupt benutten, in een leefruimte waaruit spel en spelen zijn verdreven?

Deze avond laten gamedesigners Niki Smit en Simon van der Linden (Monobanda) zien wat de kracht van spel is én hoe spel in de toekomst een nog grotere rol kan krijgen bij het redden van onszelf.

Sprekers

Niki Smit en Simon van der Linden zijn gamedesigners en de oprichters van Monobanda: “[…] an award winning studio that explores and expands the boundaries of play and interaction. Our projects connect the human body, physical space and the virtual world. By creating new forms of meaningful play, our work fills the space between art, science and education.”  

Caroline Nevejan is Chief Science Officer bij Gemeente Amsterdam, Professor by special appointment, Amsterdam School of Social Science Research Research fellow, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

Lisa van Ginneken is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Lisa heeft onder andere de portefeuille Digitale Zaken, cybersecurity en privacy. Ze heeft veel ervaring als IT’er. Er was weinig expertise op het gebied van digitale zaken in de Kamer.

Gwenda Nielen is als socioloog, gedragsonderzoeker, voormalig luitenant-kolonel en directeur van TILT al meer dan 20 jaar werkzaam op de thema’s hybride conflict, online & offline beïnvloeding, desinformatie en strategische communicatie. Ze kan daarbij putten uit ervaring in onder andere Irak, Afghanistan, Georgië, de Sahel Regio en Syrië en haar betrokkenheid bij online manipulatie rondom verkiezingen, COVID-19 en de oorlog in Ukraine. Van boots on the ground tot defensiebeleid over gedragsonderzoek en van online monitoring van desinformatie tot seriously fun games tegen fake news en radicalisatie.

Constant101 x De Balie

Dit jaar wordt de 101e verjaardag van visionair kunstenaar Constant Nieuwenhuys, geboren in Amsterdam, gevierd. De Cobra-kunstenaar weidde zijn leven aan het vormgeven van de samenleving van de toekomst. In De Balie reflecteren drie hedendaagse, vernieuwende makers op Constants ideeën vanuit hun eigen werk: wat betekenen ideeën over de spelende mens, technologie en de kracht van het experiment voor deze jonge architecten en kunstenaars? Zij gaan – live op het podium – op zoek naar een antwoord op de vraag die Constant bezighield: hoe moet de samenleving van de toekomst eruit zien?

Sprekers

Niki Smitgamedesigner Monobanda
Simon van der Linden gamedesigner Monobanda
Caroline NevejanChief Science Officer Gemeente Amsterdam
Lisa van GinnekenTweede Kamerlid D66, commissie Digitale Zaken
Gwenda NielenDirecteur TILT