TV NL EN

Van babyyoga tot biohapjes

Kinderopvangcentra proberen ouders binnen te lokken met allerlei beloftes. Hoe omzeil je als jonge ouders de verkooppraatjes? Welke crèche kies je en op basis waarvan?

Programmamaker / moderator

Babyyoga, biologisch lunchen en een uitgesproken pedagogische visie. Kinderopvangcentra proberen ouders binnen te lokken met allerlei beloftes. Maar hoe omzeil je als jonge ouders de verkooppraatjes en kies je de juiste opvang?

Pedagogen, academici en journalisten scheiden voor jou de feiten van de fabels, zodat jij een geïnformeerde keuze kan maken. In het tweede deel van het programma bekijken we met o.a. wethouder Marjolein Moorman waartoe de kinderopvang dient in onze maatschappij.

Sprekers: 

Marilse Eerkens (De Correspondent) schreef in haar boek Wat doen we met de baby? over de keuze waar jonge ouders voor staan. Ze overtuigde menig lezers ervan dat de keuze voor een kinderopvang belangrijker is dan ze ooit hadden vermoed.

Universitair Docent Lotte Henrichs (Universiteit Utrecht) doet kwaliteitsonderzoek naar kinderopvang. Ze onderscheidt hoofd- van bijzaken voor bij het kiezen voor de beste crèche.

Pedagoog Margot Meeuwig maakte in de jaren 90 kennis met de pedagogische visie die bekend staat als Reggio Emilia. Meeuwig vertaalde het idee naar een Nederlandse context. Met een tentoonstelling in het Stedelijk maakte Nederland kennis met de pedagogische benadering. In het afgelopen decennium nam de populariteit toe op creches in het hele land, tenminste als we de websites mogen geloven. Meeuwig vraagt zich vaak af of het niet slechts verkooppraat is en werpt opnieuw een blik op de visie van Reggio die zij voor ogen had.

In de Vlaamse stad Gent heeft de Stadsdienst Kinderopvang van gemeentemedewerker Bjorn Martens een duidelijk idee over welke rol de kinderopvang kan spelen in het bestrijden van kinderarmoede en het verbinden van mensen in een stadsomgeving. Wat kan Nederland daarvan leren?

Wethouder onderwijs, armoede en inburgering Marjolein Moorman werkt in een tijd waarin er steeds meer druk komt op de kinderopvang. Wachtlijsten blijven groeien, door het lerarentekort op de basisschool dreigen kinderen van vier op de opvang te moeten blijven en de opvang zelf kampt ook met een tekort aan personeel. Waar ziet de wethouder prioriteiten en wat verwacht ze eigenlijk van de kinderopvang in onze maatschappij?

Woordkunstenaar Sandy Bosmans maakt het misschien wel mogelijk om voor even de wereld te beleven door de ogen van een kind. In haar bijdrage kruipt ze in de leefwereld van de allerjongsten.

Speakers

Marilse EerkensJournalist en Psycholoog
Lotte HenrichsUniversitair Docent Universiteit Utrecht
Margot MeeuwigDirecteur kinderopvang Perron 07, pedagoog en schrijver Sporen van Reggio
Bjorn MartensProjectcoördinator kinderopvang op wieltjes Gemeente Gent
Marjolein MoormanWethouder onderwijs, armoede en inburgering (PvdA)
Sandy BosmansWoordkunstenaar bij Poetry Circle