TV NL EN

Van Harte Gecondoleerd

Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog maar net op eigen benen staat? Van Harte Gecondoleerd is een avond met gesprekken en verhalen voor als je zelf verdriet hebt, maar ook voor degenen die iemand met verdriet willen helpen. 

Programmamaker:
Rokhaya Seck
In samenwerking met:
Ameline Ansu en Uitgeverij Spectrum

Uitverkocht! Bij uitverkochte voorstellingen wordt vanaf een uur voor aanvang een wachtlijst bij de kassa geopend. Vlak voor aanvang worden vrijgekomen plaatsen verkocht in volgorde van de wachtlijst. Er kan ook live mee gekeken worden via debalie.tv.

Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog maar net op eigen benen staat? Terwijl je leeftijdsgenoten zich zorgen maken om hun carrièrepad, instagramposts en de woningmarkt, word jij geconfronteerd met de dood. Van Harte Gecondoleerd is een avond met gesprekken en verhalen voor als je zelf verdriet hebt, maar ook voor degenen die iemand met verdriet willen helpen.

De aanleiding van het programma is het gelijknamige boek van Ameline Ansu. Ameline verloor op haar 23ste haar moeder na een lange ziekteperiode. Haar vader stierf plotseling tijdens de ebola-uitbraak in Sierra Leone, waarna ze een van de laatste vliegtuigen naar Freetown pakte om hem te begraven. Ze besloot medestanders te interviewen over hoe zij omgaan met het verlies van één of beide ouders. Tijdens het programma in De Balie gaan we samen met Ameline in gesprek over verlies en rouw. Hoe verklaar je het gat op je CV en hoe antwoord je op de dooddoener: “Wat doen je ouders?” tijdens een eerste date? 

 

Sprekers

Remco Groenewegen (1989) is jongeren & jongvolwassenenrouwcoach. Zelf werd hij er op jonge leeftijd al mee geconfronteerd dat het leven niet vanzelfsprekend is met zowel een plotseling overlijden van zijn vader, als een lang ziekteproces en overlijden van zijn moeder. Remco: “Ik heb duidelijk gezien wat ik miste gedurende mijn eigen proces. Ik had zo’n behoefte om met iemand te praten die mij écht begreep, dit wil ik graag aanbieden.”

Gijs van der Sanden (1986) is freelance journalist voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland, FD Persoonlijk, het Algemeen Dagblad en Trouw. In zijn verhalen werpt hij zichzelf regelmatig op als lijdend voorwerp. Zo ook in het persoonlijke boek dat hij momenteel schrijft voor uitgeverij Ambo | Anthos met als hoofdvraag: hoe geeft men in onze geluksmaatschappij ruimte aan rouw, verdriet en de dood.

Ameline Ansu (1987) studeerde Journalistiek en Sociologie & Politicologie en werkt op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. Het is haar missie om de dood in Nederland beter bespreekbaar te maken en de veelzijdigheid van dit thema te benadrukken. In januari 2020 kwam haar boek Van Harte Gecondoleerd uit.

Speakers

Ameline AnsuFoto: Bente Maria Hilkens
Remco GroenewegenJongerenrouwcoach
Gijs van der Sanden Schrijver en journalist

Speakers

Natascha van Weezel foto: Maartje Geels