TV NL EN

Veel Geld Maakt Niet Gelukkig

Waarom hebben we wel een armoedegrens, maar geen ‘rijkdomsgrens’? Samen met Ingrid Robeyns, filosoof, econoom en hoogleraar ‘Ethiek van Instituties’ aan de Universiteit Utrecht buigen we ons in dit programma over rijkdom.

Programmamaker
In samenwerking met
Prometheus
In samenwerking met
De Volkskrant

Ook livestream via facebook.com/debalie

Waarom hebben we wel een armoedegrens, maar geen ‘rijkdomsgrens’? Met Ingrid Robeyns, filosoof, econoom en hoogleraar ‘Ethiek van Instituties’ aan de Universiteit Utrecht buigen we ons in dit programma over rijkdom. Kun je ook té rijk zijn, en hoeveel gelijkheid heeft onze maatschappij nodig?

Aristoteles schreef in zijn Politica al dat het noodzakelijk is om grenzen te stellen aan rijkdom, en eeuwen later is dat nog steeds één van de grootste vraagstukken wereldwijd. Hoewel er eindeloos onderzoek wordt gedaan naar armoede, is er nog amper onderzoek naar extreme rijkdom. Volgens Robeyns is extreme rijkdom een moreel probleem. Niet alleen vanwege de groeiende ongelijkheid, maar ook de schadelijke effecten voor het milieu en de bedreiging van de democratie zijn gevolgen van extreme rijkdom. Bovendien is rijkdom zelden de morele verdienste van de rijken alleen.

Ingrid Robeyns spreekt in dit programma met:

Antoon Vandevelde, filosoof en econoom. Zijn vakgebied beslaat de moraalfilosofie, waaronder meer in het bijzonder: de sociale rechtvaardigheid, de filosofie van de sociale zekerheid, het samengaan van economie en ethiek en de geluksfilosofie.

Reine Rek is praktisch filosoof. Ze houdt zich bezig met levensvragen en de ontwikkeling van zelfkennis. Ze spreekt, modereert en counselt. Haar doel is daarbij het ongemakkelijke op een lichtvoetige manier bespreekbaar te maken.

Jelle van Baardewijk docent filosofie bij de afdeling bestuurskunde van de faculteit der sociale wetenschappen van de VU. Hij promoveerde op een onderzoek naar de ethiek van de studie bedrijfskunde. Hij is coauteur van “Het goede leven en de vrije markt”, dat onlangs de Socrates Wisselbeker kreeg.

Dit programma is ontstaan in samenwerking met Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Een filosofische serie waarin hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht werpen op onze tijd. Meester en Simon leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van oude denkers als De Beauvoir, Huizinga, Bourdieu, Camus, Freud, Rousseau, Smith en Aristoteles. De auteurs die meewerken zijn Pieter van den Blink, Marja Pruis, Ewald Engelen, Arnon Grunberg, Femke Halsema, Bas Heijne, Myrthe Hilkens, Eva Rovers, Rosanne Hertzberger en vele anderen.

 

This programme is free of charge for members of We Are Public

Speakers

Ingrid RobeynsFilosoof, econoom en hoogleraar ‘Ethiek van Instituties’ aan de Universiteit Utrecht
Antoon VandeveldeAntoon Vandevelde is filosoof en econoom.
Reine RekPraktisch filosoof
Jelle van BaardewijkDocent filosofie bij de studie bedrijfskunde