TV NL EN

Verander in de Ander #1

DUUR
90 minuten

Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: de Februaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met haar medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie. Nu, 75 jaar later, staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Maar hoe is het daar anno 2016 mee gesteld?
We zien dat de samenleving verhardt en mensen steeds feller tegenover elkaar komen te staan. Juist daarom is het belangrijk dat we ons blijven verplaatsen in de ander.
Tijdens dit programma zullen kleine en grote tegenstanders elkaars standpunten verdedigen en zo het publiek aansporen om na te denken over de betekenis en de noodzakelijkheid van empathie in onze samenleving. Lustrumprogramma in 2016
Dit programma maakt onderdeel uit van de Herdenking Februaristaking 1941. In heel de maand februari 2016 wordt uitgebreid stilgestaan bij de gebeurtenissen 75 jaar geleden. Met theater, een fototentoonstelling, gespreksprogramma’s, een publieksactie van het GVB en bij de herdenking zelf.
Het Lustrumprogramma Herdenking Februaristaking 1941 is een gezamenlijk initiatief van Comité Herdenking Februaristaking 1941, Gemeente Amsterdam, GVB, De Balie, Theatervoorstelling Staakt en fotografen Bernd Wouthuysen/Daniël Koning. Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Uw deelname aan deze loterij wordt daarom van harte aanbevolen. Met dank aan:
Stichting uitgeverij en boekhandel Pegasus en Stichting Centrum voor Propaganda voor Eenheid in de Vakbeweging