TV NL EN

Verder van huis: theater + nagesprek met publiek

Verhalen uit de Amsterdamse jeugdzorg

Door
De Balie Live Journalism
Door
AT5

LiveJournalism onderzocht samen met AT5 de afgelopen drie maanden de bittere praktijk van uithuisplaatsingen in Amsterdam. Wat gaat eraan vooraf, hoe gaat het in z’n werk en vooral: wat gebeurt er nadat is besloten dat een kind niet meer thuis kan wonen? We nodigen iedereen uit die van dichtbij te maken heeft of heeft gehad met uithuisplaatsingen om te komen kijken en mee te praten.

In Nederland groeien elk jaar meer dan 40.000 kinderen uit huis op. Alleen al in Amsterdam bedroeg het aantal kinderen en jongeren die uit huis zijn geplaatst vorig jaar 1485. Maar komen de belangen van het kind wel op de eerste plaats? Verder van huis is een theatervoorstelling over de meest ingrijpende jeugdzorgmaatregel.

Dat onderzoek heeft geleid tot deze slotvoorstelling, die tot stand is gekomen middels gesprekken met ouders, jongeren, experts, hulpverleners en andere betrokkenen.

Sinds 2015 is het de ambitie om het aantal uithuisplaatsingen te verlagen. Dat is niet gelukt. Sterker nog: het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst blijft maar groeien. Deze avond geven we na het toneelstuk het woord aan het publiek. Wat denken jullie dat er moet veranderen? Wat hebben gezinnen en ook hulpverleners echt nodig?

Je begint met een tasje, nadat je uit huis geplaatst bent, en op een gegeven moment verhuis je zo vaak, dan heb je misschien wel een paar doosjes. Ik dacht op een gegeven moment ook wel: waarom zou ik nog mijn spullen uitpakken? Want wie weet waar ik zo meteen heen moet.

Theatermaker Jelle Zijlstra maakte Verder van huis op basis van de ervaringen van de jongeren uit het onderzoek.

Spel: Renée de Graaff
Regisseur: Jelle Zijlstra
Techniek: Roland van Ulden, Ryan Oduber, Petyr Veenstra, Ebun van Duifhuizen
Onderzoek: Gatool Katawazi, Monique Hindriks, Eline Durand, Martine Bakker, Zara Toksöz


Bijeenkomst

Je kunt voor deze bijeenkomst een gratis ticket reserveren. Om de bijeenkomst bij te wonen vragen wij bezoekers om zich bij binnenkomst in te schrijven bij de Gemeenschap der Rede.

De Balie doet er alles aan om de veiligheid en gezondheid van bezoekers te garanderen. Bij binnenkomst wordt gecontroleerd op qr-code, in de zaal zitten bezoekers op 1.5m afstand van elkaar verwijderd.