TV NL EN

Verder van huis: de Amsterdamse jeugdzorg onder de loep

In samenwerking met
AT5

“ Je begint met een tasje, nadat je uit huis geplaatst bent, en op een gegeven moment verhuis je zo vaak, dan heb je misschien wel een paar doosjes. Ik dacht op een gegeven moment ook wel: waarom zou ik nog mijn spullen uitpakken? Want wie weet waar ik zo meteen heen moet.”

In Nederland groeien elk jaar meer dan 40.000 kinderen uit huis op. Alleen al in Amsterdam bedroeg het aantal kinderen en jongeren die uit huis zijn geplaatst vorig jaar 1485. Maar komen de belangen van het kind wel op de eerste plaats? Verder van huis is een theatervoorstelling over de meest ingrijpende jeugdzorgmaatregel.

Live Journalism onderzocht samen met AT5 de afgelopen drie maanden de bittere praktijk van uithuisplaatsingen in Amsterdam. Wat gaat eraan vooraf, hoe gaat het in z’n werk en vooral: wat gebeurt er nadat is besloten dat een kind niet meer thuis kan wonen? Dat onderzoek heeft geleid tot deze slotvoorstelling, die tot stand is gekomen middels gesprekken met ouders, jongeren, experts, hulpverleners en andere betrokkenen.

Toen de nieuwe jeugdwet in 2015 werd ingevoerd, was de ambitie om het aantal uithuisplaatsingen terug te dringen. Dat doel werd niet gehaald. Sterker nog: het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst blijft maar groeien. Hoe kan dit gebeuren, waar gaan deze kinderen heen? En zijn er alternatieven?

Theatermaker Jelle Zijlstra maakte Verder van huis op basis van de ervaringen van de jongeren uit het onderzoek. Na de voorstelling zal er een nagesprek plaatsvinden.

Spel: Renée de Graaff
Regisseur: Jelle Zijlstra
Techniek: Roland van Ulden, Ryan Oduber, Petyr Veenstra, Ebun van Duifhuizen
Onderzoek: Gatool Katawazi, Monique Hindriks, Eline Durand, Martine Bakker, Zara Toksöz

Sprekers

Simone KukenheimWethouder Jeugdzorg Amsterdam
Claire VlugJeugdbescherming Amsterdam

Peer van der HelmHoogleraar residentiele jeugdzorg
Frederique CoelmanDirecteur bij jeugdzorgorganisatie Levvel en klinisch psycholoog
Vind hier de reportage in samenwerking met AT5 over de gesloten jeugdzorg