TV NL EN

Vergezichten:
Ineke Sluiter

Programmamaker
Merlijn Geurts
Vanuit De Balie spreken we met wetenschappers, kunstenaars en politici over de wereld na de coronacrisis. Aan het begin van het nieuwe academische jaar gaan we in gesprek met kersvers president van de KNAW Ineke Sluiter over de rol van wetenschap in de samenleving.

‘De politiek volgt de wetenschap’, dat is het motto van President Rutte geweest vanaf de start van de coronacrisis. Wetenschappelijke kennis speelde de afgelopen maanden een cruciale en prominente rol. Maar volgens Ineke Sluiter moeten we juist ook nu aandacht hebben voor de grenzen van de wetenschap. Niet de wetenschap, maar de politiek is verantwoordelijk voor corona beleid. Nu het nieuwe academisch jaar van start gaat gaan we in gesprek met Ineke Sluiter over de rol van wetenschap in tijden van crisis.

Ineke Sluiter (1959) is sinds 1998 hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met taal, literatuur en publiek discours in de klassieke oudheid. Zij verbindt onderwerpen uit die tijd met thema’s van vandaag, zoals vrijheid van meningsuiting, onderwijs en culturele identiteit. Sluiter won in 2010 de Spinozaprijspremie en trad in 2012 toe als lid tot de KNAW. Afgelopen mei werd ze benoemd tot nieuwe president van de KNAW.

Spreker

Ineke SluiterHoogleraar Griekse taal- en letterekunde, President KNAW

© Foto door Milette Raats

Politici gaan over maatregelen. Wetenschappers over kennis en inzicht. Ieder moet zijn rol houden.

Vergezichten

In maart startten we in De Balie met een serie Coronagesprekken waarin we met bijzondere gasten waaronder Arnon Grunberg, Maxim Februari en Nanda Oudejans de coronacrisis probeerden te duiden. In de serie vergezichten kijken we verder vooruit en werpen we een blik op de toekomst. Wat leert de coronacrisis ons voor de lange termijn?