TV NL EN

Vers Bloed – Een betere wereld

DUUR
90 minuten

John de Mol's Utopia spiegelt ons sinds kort een commercieel aantrekkelijk beeld voor van een wereld waarin alles maakbaar is. De premisse van het programma is dat een perfecte wereld gebouwd zou kunnen worden op de modder en de klei van een vlakte in het Gooi. Deelnemers (Utopisten) hebben fantasieën over het geven van reanimatiecursussen, het bouwen van een kerk waar gospel gezongen wordt en samen gedanst wordt of het organiseren van worstelpartijen tegen betaling. Af en toe mogen er goederen uit de buitenwereld besteld worden. Nagellak en wodka worden gretig op de boodschappenlijst aangekruist. Een nieuwe wereld op oude gronden dus, waar voornamelijk gestreefd wordt naar het zo snel mogelijk realiseren van een speeltuin voor volwassenen. Een consumptieparadijs volgens de bekende wetten van de markteconomie.

Als we de Mol serieus nemen, is ons idee van Utopia verworden tot een gedragsexperiment zonder daadwerkelijke fantasie. Daarom organiseert De Balie een alternatief Utopia. Een programma vol stomende, plannen voor een wereld die gezond, mooi, rechtvaardig én gezellig is. Wie heeft er een plan voor een aarde waar de bloemen Tsjernobyl overgroeien en we gierend van de lach zwemmen in het zwarte goud? Waar we 1000 jaar worden als we dat willen en kanker een klankdicht uit het verleden is?

Waar zijn de praktische toekomstplannen die ons redden van schaarste, ziekte en een derde wereldoorlog? Hoe rijden, wonen en kopen we over honderd jaar? Wat is er nodig om welvaart en geluk te garanderen?

Een avond waar grote denkers en plannenmakers ons een voorstel voor een goede toekomst voorschotelen. Van politici tot ingenieurs en filosofen.

Met o.a.
– Thijs Kleinpaste, schrijver Nederland als vervlogen droom, een essay over waarom nationalisme en de soevereine natiestaat geen antwoord hebben voor de eenentwintigste eeuw, welke bedreigingen dat oplevert en wat eraan gedaan kan worden.
– Suze Gehem en Jelle Rademaker van Groene Grachten. De Groene Grachten is in 2013 ter ere van '400 grachten' gestart als een initiatief van Wubbo Ockels met als doel de Amsterdamse binnenstad verduurzamen. De Groene Grachten vraagt zich deze avond af of ze de Amsterdammer, anno 2014, uit de luie stoel kunnen krijgen om zijn/haar woning te verduurzamen met een online 'menukaart' van mogelijkheden voor een duurzaam monument. Hoe maken ze dit succesvol?
– Daan Hofman, zanger, tekstschrijver en multi-instrumentalist. Zie ook www.daanhofman.nl.
– Daan Paans werkt sinds begin 2011 aan 'Letters from Utopia'. Een documentair fotografisch onderzoek naar groeperingen die de menselijke levensspanne extreem willen verlengen of zelfs tot doel hebben onsterfelijk te worden.

Pim de Kuijer treedt op als referent.
De Kuijer verloor zijn idealen om de wereld te verbeteren al meteen als stagiair bij de Verenigde Naties, en vond ze in de tien jaar daarna één voor één terug in landen als Kosovo, Sierra Leone en tenslotte Nederland. Deze zakelijke idealist is nu lobbyist voor STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds in Amsterdam.

Over de serie Vers Bloed
Vers Bloed is een programma waarbij mensen uit diverse kennisgebieden een pitch mogen houden van 15 à 20 minuten. Alles mag gepitcht worden: je kunt een stuk uit eigen werk voorlezen, een scène opvoeren, een theorie expliceren, een experiment doen, een sonate spelen, een opinie verdedigen, een origineel idee delen… wat jij wilt. De enige voorwaarde is dat je iets nieuws vertelt waar je je gedachten over wilt delen. Een pitch zonder ijdelheid en zonder doel jezelf te verkopen. Laat zien wat jij ontzettend belangrijk vindt. Stuur je bijdrage aan Sarah.Sluimer@debalie.nl en dan nemen we contact met je op.