TV NL EN

Vers Bloed: Mannen

DUUR
90 minuten

Vers Bloed is een programma waarbij mensen uit diverse kennisgebieden een pitch mogen houden van 15 à 20 minuten. Mensen (jij?) mogen een stuk voorlezen, een scene laten zien, een theorie expliceren, een experiment doen, een sonate spelen, een opinie verdedigen… Onze enige voorwaarde is dat je iets nieuws vertelt, iets waar je gedachten over wilt delen. Iets waarmee je jezelf profileert zonder ijdelheid. Voorbij de grenzen van het jezelf verkopen, iets laten zien wat jij ontzettend belangrijk vindt.
 

Vers Bloed: Mannen

Op deze avond presenteren we in de Salon zoals altijd een viertal pitches. Ditmaal staan mannen en hun stereotypen centraal. Van die harige creaturen die over de wereld banjeren met hun shotgun. Kereltjes achter bureautjes met een vileine pen in de aanslag. Pubers in de sportschool die een voorschot nemen op succes in seks en liefde. Huisvaders met een obsessie voor luxe koffiemachines. Wat zijn dit voor wezens? Hebben ze zelf een idee of is het zo dat mannen (te) weinig reflectie bieden op hun man-zijn? De definitie van mannelijkheid is natuurlijk ook wat vaag. Maar misschien is de man zo zelfbewust dat deze vragen hem gestolen kunnen worden…

In de eerste Vers Bloed van dit nieuwe seizoen voeren vier deelnemers in een unieke pitch hun sectie uit op de man. Zij laten zich inspireren door een aantal uitgangspunten. Waar moeten mannen binnen onze samenleving bijvoorbeeld aan voldoen? Hoe is het afgelopen decennium hun houding ten opzichte van vrouwen veranderd? Welke vormen van mannelijkheid zijn hip en waarom? En heeft de man van nu het zwaar?

Met o.a.: Kasper Jansen (1987), studeerde aan de schrijfopleiding van de HKU en schrijft theater, columns en proza. Sinds september 2012 produceert hij de internetvideoserie De snijtafel, waarin hij samen met collega-schrijver Michiel Lieuwma teksten analyseert en interpreteert.
  Michiel Lieuwma (1980), studeerde eveneens aan de schrijfopleiding. Hij schrijft theater en liedjes (waaronder op het Café Theaterfestival) en regisseert. Zijn toneelstuk Meester werd door de jury van Verse Tekst 2009 uitgekozen tot beste ingezonden tekst.
Met hun kritische en humoristische analyse van een aflevering van De Wereld draait door in De Snijtafel gooiden zij hoge ogen. http://www.kasperjansen.nl/de-wereld-staat-stil/
Dramaturg Jan Gaasenbeek houdt een verhandeling over de superioriteit van homoseksuele mannelijkheid binnen onze samenleving. Journalist bij Het Parool Hans van der Beek over de plotselinge gezondheidsmanie bij mannelijke veertigers.

Vers Bloed staat onder redactie van Sarah Sluimer, Lorianne van Gelder, Juliet Jonker, Bram de Jaeger, Wim Amels en Hanna Verboom.