TV NL EN

Verziekte jeugdzorg: Het probleemkind van de gemeente

Waar loopt het mis in de jeugdzorg? Wie kan de jeugdzorg genezen? Met experts en ervaringsdeskundigen praten we over de huidige problemen en de toekomst van de jeugdzorg.

Programmamaker Argan
Hasna Elbaamrani
Locatie
De Balie

De jeugdzorg is ziek. De stijging van het aantal jongeren in de jeugdzorg, gecombineerd met de bezuinigingen levert ernstige problemen op. Jongeren krijgen te laat hulp en zorgverleners zitten in de knel. Waar loopt het mis in de jeugdzorg? Wie kan de jeugdzorg genezen? Met experts en ervaringsdeskundigen praten we over de huidige problemen en de toekomst van de jeugdzorg.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. Deze verandering had moeten leiden tot kortere lijnen met ouders en kinderen en een snellere, gerichtere hulpverlening. Maar het tegenovergestelde gebeurde. Vakbonden en jeugdzorgwerkers slaan alarm en dreigen over te gaan tot grootschalige stakingen. Het Rijk heeft na deze noodkreten aangekondigd meer geld vrij te zullen maken, maar experts waarschuwen dat daarmee de problemen niet zijn verholpen.

OVER DE SPREKERS

Maaike van der Aar is bestuurder bij FNV Zorg en Welzijn.

Jason Bhugwandass is actief als ervaringsdeskundige binnen de jeugdhulp. Na zelf in verschillende gesloten jeugdzorginstellingen geplaatst te zijn, pleit hij nu voor liefdevolle zorg zonder gevangenismuren.

Hans du Prie is bestuurder bij iHUB, samenwerkingsverband van vier aanbieders van jeugdzorg en speciaal onderwijs: Horizon, Altra, De Opvoedpoli en De Nieuwe Kans.

Simone Kukenheim is wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport in Amsterdam.

Robert Vermeiren is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg van Curium-LUMC. Hij is daarnaast o.a. hoofdredacteur van de Psychiater, lid van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en bestuurslid van de afdeling van de kinder- en jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Saloua el Mazouni, jeugdhulpverlener bij Streetcornerwork, oprichter El Mazouni Coaching & Sportbegeleiding en medeoprichter GirlsConnect.

Speakers

Maaike van der AarBestuurder FNV Zorg en Welzijn
Jason BhugwandassErvaringsdeskundige
Robert VermeirenHoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie
Simone KukenheimWethouder (jeugd)zorg Amsterdam
Hans du PrieBestuurder iHUB jeugdzorg
Saloua el MazouniJeugdhulpverlener