TV NL EN

Vluchtelingen op de vlucht

DUUR
90 minuten

BEKIJK HIER DE
LIVESTREAM VANAF 20:30 UUR

Het Nederlandse vreemdelingenbeleid
In augustus werden er twee uitgeprocedeerde vluchtelingen (in hongerstaking) met een overheidsvlucht naar Guinee teruggevlogen. Ernstig vermagerd en in zeer slechte gezondheid claimde een van de twee te zijn mishandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. Staatssecretaris Fred Teeven liet in een reactie weten dat van mishandeling geen sprake kan zijn geweest en dat de vluchtelingen goed zijn behandeld. Toch staat dit incident niet op zichzelf. We kennen inmiddels allemaal de schrijnende beelden en verhalen van de tentenkampen, de vluchtflat, de hongerstakingen en de tragische dood van Aleksandr Dolmatov.

Het debat in de Tweede Kamer over hoe deze regering omgaat met uitgeprocedeerde asielzoekers is dan ook hoog opgelopen en leidde bijna tot een kabinetscrisis. Het debat werd uiteindelijk gesust door de belofte van Teeven om het beleid humaner te maken. Deze beloftes presenteerde hij afgelopen Prinsjesdag in een zogenaamd visiedocument.

Programma Vluchtelingen op de Vlucht
In dit programma bespreken we de actuele situatie rondom de asielzoekers van de Vluchtflat, en leggen we het Nederlandse vreemdelingenbeleid onder de loep. Hierbij richten we ons specifiek op de vraagstukken betreffende niet-uitzetbare vreemdelingen en bespreken we in hoeverre het visiedocument van Teeven breekt met het oude beleid. Daarnaast kijken we hoe het Nederlandse ‘ontmoedigingsbeleid’ zich verhoudt tot dat van andere Europese landen.
Foto: Uitgeprocedeerde asielzoekers eten soep in De Balie terwijl hun woordvoerders onderhandelen over de gebruikersovereenkomst voor de Vluchtkerk. Jan Boeve / DeBalie 2012.

Meer lezen over dit onderwerp?

Arjen Leerkes, Ilegal Residence and Public Safety in the Netherlands

Romans over vluchtelingen:
Dave Eggers, Wat is de Wat?
Nicolaas Matsier, Het achtenveertigste uur