TV NL EN

Vogelen in De Balie: de Hoatzin

We bespreken de vreemdste vogel tot nu toe: de Hoatzin

Programmamaker & Moderator
Luuk Ex
Tijdens deze aflevering van Vogelen in De Balie bespreken we het meest bizarre exemplaar tot nu toe. Op het eerste gezicht lijkt deze vogel een kruising tussen een pauw en een gier, maar je hebt ook de indruk dat je een reptiel in de ogen kijkt. Het beest kan maar moeizaam vliegen en leeft vrijwel alleen van groene blaadjes, waaraan het zijn bijnaam Vliegende Koe te danken heeft.

De vogel komt alleen voor in moerasbossen rondom de Amazone, maar is – ondanks zijn opvallende kleuren, leefgebied in de nabijheid van mensen, naïve en slome voorkomen en smakelijke aanblik – geenszins met uitsterven bedreigd. Wetenschappers ruziën al jaren over de vraag tot welke vogelfamilie deze soort behoort, want geen enkele andere vogel lijkt op dit bizarre schepsel. Tijdens deze aflevering breken we ons hoofd over de Hoatzin.

Hou deze pagina in de gaten voor updates over het programma.

Sprekers

Bioloog Piet J. van den Hout promoveerde op het effect van valken op hun prooi. Recent publiceerde hij het boek Gevaarlijk spel over de relatie tussen jagers en hun prooi. Van den Hout verdiept zich voor ons in de vraag waarom deze vogel zo belabberd vliegt en waarom hij ondanks zijn aantrekkelijk voorkomen zo weinig in trek lijkt bij jagende dieren en mensen.

Vogelen in De Balie

Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels en mensen elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten. We duiken in de historie, wetenschap, cultuur en gaan ook zo nu en dan de natuur in, op zoek naar vogels.

Sprekers

kop van de hoatzin vogel
HoatzinSpreek uit Hgotsin, ofwel De Vliegende Koe, Stankvogel, Reptielvogel

Misschien ook wat voor jou

De Balie TV / di 22 oktober 2019

Vogelen in De Balie: de Parotia

Expositie / di 7 januari 2020

Spreeuwig

Steun De Balie

Zie jij ook de noodzaak van het vrije, publieke debat? Je kunt op verschillende manieren meewerken aan de onafhankelijkheid van De Balie en het verbreden en verdiepen van de programmering.

Blijf op de hoogte

Mis nooit meer een programma! Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van De Balie

Inschrijven