TV NL EN

Vogelen in De Balie

We gaan maandelijks vogels spotten in de Balie. Een programma voor nieuwelingen en vogelnerds.

Programmamaker
Excursie Vondelpark 18:30

De vogelaar rukt op. Nooit struinden er zoveel vogelaars over onze polders op zoek naar een Tjiftjaf, Kiekendief of Duikelaar. Wie is er groen, wie donkergroen en wie komt net kijken? We gaan maandelijks vogels spotten in De Balie. Een programma voor nieuwelingen en vogelnerds.

We gaan de diepte in met experts door elke maand één vogel centraal te stellen. Maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels, vogelaars en mens elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten.

In dit eerste programma staat de bijzonderste soort centraal: de vogelaar zelf. Wat drijft hem of haar om in volledig groen alle uithoeken van tuin, bos en berggebied af te speuren naar dat ene gesnavelde diertje?

Excursie Vondelpark

Voor de fanatiekelingen beginnen we om 18:30 in het Vondelpark met een stadssafari onder leiding van stadsecoloog Anneke Blokker en Saskia van Loenen.

Startpunt: De Balie.

De safari begint bij Het Leidsebosje, waar de grootste bomen van Amsterdam staan. Hier gaan we op zoek naar boomkruipers. We spotten meeuwen die eigenlijk toeristen van Texel zijn. We bekijken het gedrag van de stadse meerkoeten die opvallend monogamer blijken te zijn dan hun dorpse soortgenoot. Waarna we in het Vondelpark op zoek gaan naar koolmezen die in de stad veel hoger blijken te zingen dan buiten de ring. Ze moeten boven het verkeersgeluid uitkomen. Genoeg te spotten dus!

Er is een gelimiteerd aantal plekken: meld je aan via dit aanmeldformulier. (Het vogelspotten in het Vondelpark is vol!)

 

Over de sprekers

Ook in de literatuur rukt de vogelaar op. Naast vuistdikke vogeltopografie is er steeds meer literair werk waarin vogelaars schrijven over hun bezieling en bezetenheid. Saskia van Loenen en Jean-Pierre Geelen zijn medeoprichter van recent gestarte literaire vogeltijdschrift de Scharrelaar.

Schrijver Alexander Reeuwijk ontdekte vogelen pas in 2010. Middels wetenschapsverhalen over ontdekkingsreiziger Alfred Russel Wallace en recente evolutietheorieën door bestudering van het DNA van de mus, leerde hij dat achter elke vogelsoort fascinerende verhalen schuilgaan. Alexander’s verdiept zich momenteel in de paradijsvogel, de meest exotische van allemaal.

Cabaretier Hans Dorrestijn is sinds 20 jaar serieus werk gaan maken van vogels kijken. In 2007 verscheen Dorrestijns Vogelgids, zijn eerste boek over vogels. Samen met Nico de Haan maakte hij voor Omroep MAX de televisieserie Baardmannetjes over vogels en andere dieren.

De Balie’s eigen directeur Yoeri Albrecht werd met een verrekijker om geboren, zoals vogelaars dat onder elkaar zeggen. Vanaf zijn achtste (of was het al eerder?) is hij fanatiek spotter en reist stad en land af. Albrecht vraagt zich af waar die Wanderlust toch vandaan komt, niet alleen bij hemzelf, maar bij ons allemaal.

Speakers

Saskia van LoenenEindredacteur NRC Handelsblad. Mede-auteur Spotvogels, Een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars e.a. vogelboeken
Jean-Pierre GeelenOmbudsman de Volkskrant. Mede-auteur de Scharrelaar e.a. vogelboeken
Hans DorrestijnCabaretier, schrijver, televisiemaker. (foto Bert Andrée)
Daniëlle FrenkenTaxidermist en kunstenaar
Alexander ReeuwijkSchrijver van o.a. reisboeken en wetenschapshistorische verhalen
Yoeri AlbrechtDirecteur De Balie