TV NL EN

Vriend en Vijand

Hoe kan een staat, een politieke eenheid, overleven als zij niet bereid is in het uiterste geval oorlog te voeren? Arnon Grunberg schreef een essay naar aanleiding van deze vragen. In dit programma gaat hij in gesprek over de toepasbaarheid van Schmitts denken op onze huidige maatschappij en politiek.

Programmamaker
In samenwerking met
Uitgeverij Prometheus
In samenwerking met
De Volkskrant

Ook rechtstreeks via live.debalie.nl

Is de westerse beschaving in verval omdat we niet meer bereid zijn om te vechten? De omstreden Duitse filosoof Carl Schmitt stelde in zijn boek Het begrip politiek dat een gemeenschap een vijand nodig heeft om een gemeenschap te kunnen zijn. Arnon Grunberg schreef een essay waarin hij het denken van Carl Schmitt toepast op onze tijd.

 

Inmiddels lijken we zo aan de welvaart verslingerd geraakt dat we ons alleen nog bekommeren om gemak, gezondheid en eigen geluk. We mijden elke vorm van fysiek gevaar en hebben onze overtuigingen daarmee in overeenstemming gebracht: we verkiezen de dialoog boven geweld, en liever nog tolerantie of onverschilligheid boven de dialoog.

Hoe kan een staat, een politieke eenheid, overleven als zij niet bereid is in het uiterste geval oorlog te voeren? Hoe kan een staat overleven als hij niet meer weet wie zijn vijanden zijn?

Arnon Grunberg schreef een essay naar aanleiding van deze vragen. In dit programma gaat hij in gesprek met Wierd Duk en Alexander Rinnooy Kan over de toepasbaarheid van Schmitts denken op onze huidige maatschappij en politiek.

Ook nodigt hij andere vijanden uit om op deze avond met hem in gesprek te gaan. Heeft u een hekel aan Arnon Grunberg, en wilt u daar over praten? Mail dan naar sophie.rutenfrans@debalie.nl

Dit programma is ontstaan in samenwerking met Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Een filosofische serie waarin hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht werpen op onze tijd. Meester en Simon leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van oude denkers als De Beauvoir, Huizinga, Bourdieu, Camus, Freud, Rousseau, Smith en Aristoteles. De auteurs die meewerken zijn Pieter van den Blink, Marja Pruis, Ewald Engelen, Arnon Grunberg, Femke Halsema, Bas Heijne, Myrthe Hilkens, Eva Rovers, Rosanne Hertzberger en vele anderen.

 

Speakers

Arnon GrunbergArnon Grunberg is schrijver, essayist en columnist
Alexander Rinnooy Kan Hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast Eerste Kamerlid voor D66.
Wierd DukHistoricus en auteur. Gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van Rusland en Duitsland. Duk publiceerde korte politieke biografieën van Vladimir Poetin en Angela Merkel. Op dit moment is hij algemeen verslaggever bij De Telegraaf, waarvoor hij ondermeer een wekelijkse rubriek verzorgt over de ‘Staat van Nederland’.