Op 20 december houdt Patrisse Cullors, mede-oprichter van Black Lives Matter, samen met Janaya Khan, medeoprichter van Black Lives Matter Toronto, de 15e Vrijheidslezing in De Balie.
Patrisse Cullors is kunstenaar, activist en vrijheidsstrijder. Janaya Khan is spreker, schrijver en activist. Tijdens deze Vrijheidslezing spreken zij over de organisatie en de strategie van Black Lives Matter, de context van waaruit de beweging ontstond en de uitdagingen waar ze vandaag de dag voor staan met het naderende presidentschap van Donald Trump.
Na de lezing gaan Cullors en Khan met Jessica de Abreu, Ioana Tudor en Levi Gijsbertha in gesprek over de relatie tussen het antiracisme debat in de VS en in Nederland. Ook hier zien we een nieuwe generatie zwarte mensen zich steeds sterker engageren, organiseren en zich uitspreken in een gepolariseerd en vaak openlijk racistisch publiek debat.
Wat kan onze samenleving leren van een organisatie als Black Lives Matter? Kunnen Cullors en Khan ons helpen bij het vinden van een discours waarmee we het racismedebat kunnen voeren, dat voorbij de ontkenning van racisme gaat, zoals zo vaak nog in Nederland het geval is? En hoe denken Cullors en Kahn over samenwerken en partnerschappen; moet de antiracisme beweging een beweging zijn voor zwart én wit? Moet de beweging streven naar het hervormen van de bestaande instituties binnen het systeem, of moeten ze op zoek naar nieuwe vormen van organisaties die opereren buiten het dominante (en vaak witte) systeem? En hoe komen we dan uiteindelijk tot elkaar, in een tijd waarin de samenleving meer gepolariseerd lijkt dan ooit?
Rapper, activist en docent Gideon ‘Gikkels’ Everduim verzorgt de inleiding, theatermaker en actrice Samora Bergtop sluit de avond af.
Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met IZI Solutions. De Vrijheidslezing on Tour met Patrisse Cullors zal plaatsvinden in Arminius in Rotterdam, op 22 december.
Programma gemist? Kijk ‘m hier terug!
Sprekers
Patrisse Cullors, die de hashtag #blacklivesmatter in het leven riep, stond samen met Alicia Garza en Opal Tometi aan de wieg van de gelijknamige beweging. Black Lives Matter verzet zich tegen het (politie)geweld en racisme tegen de zwarte gemeenschap in de VS en komt op voor de meest gemarginaliseerde groepen in de samenleving. Het is een echte grassroots beweging, zonder hiërarchische structuur, de organisatie kent dan ook geen echte leiders. Black Lives Matter werd in drie jaar tijd een beweging met aanhangers over de hele wereld en inspireert en ‘empowert’ een nieuwe generatie jonge, zwarte activisten in hun strijd voor rechtvaardigheid, gelijke kansen en respect.
Janaya Khan is co-founder van Black Lives Matter Toronto. Khan is een toonaangevende stem in de wereldwijde strijd voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid. In de Black Lives Matter beweging staat Khan bekend als Future. Khan identificeert zichzelf als zwart, queer, gender non-conform, Afrofuturist, bokser en een onderwijzer in sociale rechtvaardigheid. Door middel van activisme heeft Khan zowel Black Lives Matter in het academische debat gepositioneerd als in het publieke discours. Khan is een succesvol spreker en schrijver, met publicaties in The Feminist Wire, The Root, Huffington Post Black Voices en Al Jazeera.
Gideon ‘Gikkels’ Everduim is een echte duizendpoot. Als kleuter stond hij al in de kerk te prediken. Het talent voor het verkondigen van een ideologie is Gideon nooit kwijtgeraakt en heeft gedurende zijn loopbaan diverse vormen aan genomen. Hij is een bekende in de kunst- en cultuursector, independent artist, docent en gepassioneerde druktemaker met betrekking tot sociale vraagstukken vanuit IZI Solutions en Controle Alt Delete.
Ioana Tudor is theatermaker en oprichter van theater de Generator in Leiden. Haar werk is een cross-over tussen kunst en activisme, theater en beeldende kunst. Haar werk wordt gekenmerkt door thema’s als racisme, het vrouwelijk lichaam, migratie en identiteit. Afgelopen zomer stond ze op de Parade met de voorstelling Losing our whiteness.
Jessica de Abreu studeerde Sociale en Culturele Antropologie en Culture, Organization and Management aan de Vrije Universiteit. Haar werk richt zich op het gebied van de Afrikaanse Diaspora, anti-zwart racisme en post-koloniale perspectieven. Naast haar betrokkenheid bij de New Urban Collective als bestuurslid, is zij ook algemene coördinator bij European Network of People of African Descent, een netwerk van zwarte politieke organisaties in Europa.
Levi Gijsbertha a.k.a. Ledagi, is onderdeel van Unify Movement waarbij hij zich focust op Media en Techniek. Vanuit Unify Movement wil hij zijn kennis en vaardigheden inzetten om een bijdrage te leveren aan de zwarte gemeenschap. Hij gelooft en staat voor collectief handelen/opereren en wil dat bereiken door het principe van Unify Movement te hanteren namelijk: Reconnecten, Bouwen en Groeien.
Samora Bergtop is actrice en mede/oprichter van Well Made Productions, een productiehuis dat theater, film en fotografie samenbrengt vanuit een bi-cultureel perspectief. In 2016 toerden ze door het land met het stuk A Raisin in The Sun. Het stuk vormt het eerste deel van het drieluik de ‘Raisin Cycle’: een serie voorstellingen over de zwarte identiteit in het Westen en hoe deze zich door de jaren heen ontwikkelt. Vanuit intieme persoonlijke verhalen wordt er ingezoomd op universele kwesties rondom de Dutch Dream, met thema’s als burgerschap en de wrijving tussen het individu en het collectief.