TV NL EN

Vrouwen die schrijven zijn gevaarlijk

Naar aanleiding van hun romans gaat Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, in gesprek met Sarah Sluimer en Persis Bekkering over hun schrijverschap en de rol van mannen in de kunst en literatuur.

Taal
Nederlands

Ligt mannelijk kunstenaarschap onder vuur in een tijd waarin vrouwen steeds meer ruimte innemen en kritiek leveren?

Begin dit jaar verschenen er twee debuutromans van jonge vrouwelijke auteurs, met allebei een mannelijke kunstenaar in de hoofdrol. Zowel Sarah Sluimer als Persis Bekkering schetsen beide ietwat negatieve portretten van de mannelijke hoofdpersoon in hun boeken: het zijn kunstenaars die zich verheven voelen. Waarom kiezen deze jonge debutanten voor een mannelijke kunstenaar als protagonist? Wat willen ze vertellen met hun boek?

Naar aanleiding van hun romans gaat Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, in gesprek met Sarah Sluimer en Persis Bekkering over hun schrijverschap en de rol van mannen in de kunst en literatuur.

Literatuurwetenschapper Roel Smeets zal met een inleiding ingaan op diversiteit in Nederlandse romans en het belang van schrijven over kunst.

Over de sprekers

Sarah Sluimer is programmamaker, journalist en opiniemaker voor onder meer De Volkskrant en Opzij. Voorheen was ze redacteur bij De Balie en schreef ze voor De Correspondent. Ze schrijft onder andere over feminisme en cultuur. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde ze Theaterwetenschap en aan de Universiteit van Utrecht Performance Studies. Met haar roman Keizer maakte Sluimer eerder dit jaar een denderend debuut.

Persis Bekkering is schrijver. Haar debuutroman Een heldenleven verscheen afgelopen januari bij Prometheus en werd enthousiast ontvangen door de pers. Kort proza verscheen sindsdien in De Gids, Revisor en DW B. Naast fictie schrijft ze over literatuur en klassieke muziek voor onder andere De Volkskrant. Ze studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen.

Roel Smeets studeerde Nederlands en Wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht en is als promovendus en docent verbonden aan de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. In zijn proefschrift onderzoekt hij de representatie van gender, afkomst en klasse van personages in de hedendaagse Nederlandse roman.

Speakers

Sarah SluimerSchrijver en opiniemaker
Persis BekkeringSchrijfster en literatuur recensent
Roel SmeetsLiteratuurwetenschapper

Speakers

KeizerSarah Sluimer
Een HeldenlevenPersis Bekkering