TV NL EN

Waar ligt de (Europese) grens?

Het migratiebeleid van de EU in Afrika

Programmamaker
moderator
In samenwerking met
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nederland heeft sinds de vluchtelingencrisis in 2015 – ook als toenmalig EU voorzitter – veel geïnvesteerd in een Europese aanpak van het migratievraagstuk. Een groot deel van het Europese geld wordt uitgegeven op het Afrikaanse continent.

Dat er zoveel geld naartoe gaat is niet gek als je bedenkt dat Afrika ruim 84% van de vluchtelingen opvangt. Op welke manier wordt dat geld precies besteed? Wat is de rol van Nederland in Afrika? En wat zijn de voor- én de nadelen van deze vorm van migratiemanagement?

Het Europees migratiebeleid leidt al jarenlang tot onenigheid. Sinds de vluchtelingencrisis van 2015, toen er ruim een miljoen vluchtelingen naar Europa kwamen maar ook een hoop slachtoffers vielen op zee, wordt er binnen Europa gesteggeld over een eensgezinde aanpak. Het afbranden van kamp Moria in september liet op een schrijnende manier zien dat nieuw beleid urgent en noodzakelijk is. Met het nieuwe migratiepact hoopt de Europese Commissie stappen te zetten in die richting. Een van de manieren waarop dat moet gaan werken, is door in te zetten op een versterkte samenwerking met Afrikaanse landen. Op deze avond hebben we het over het beleid van de EU binnen Afrika, de rol van Nederland en bekijken we wat dit in de praktijk betekent voor verschillende Afrikaanse landen.

Sprekers

Barbara Rijks ‎Chief of Mission, Niger · ‎International Organization for Migration
Joost Klarenbeek Special Envoy for Migration bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Leo Lucassen Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISH)
Otieno Ong’ayoDr. Otieno Ong’ayo (Antony) is an Academic Researcher at the International Institute of Social Studies (ISS) of Erasmus University Rotterdam.