TV NL EN

Waarom blijven we militairen sturen? Copy

Een avond over de wrijving tussen politieke en militaire verantwoordelijkheid, (im)populaire missies en het doel achter het uitzenden van militairen. Met o.a. Han ten Broeke en Dieuwertje Kuijpers.

Programmamaker
Zara Toksöz
Taal
Nederlands
Moderator
Rogier Elshout

Militaire missies

Of het nou Afghanistan, Mali of Libanon is: democratieën blazen een militaire missie bijna nooit af. Zelfs impopulaire of falende missies gaan door, ook als politici gezichtsverlies lijden. Wat betekent dit voor Nederland, hoe te denken over burgerslachtoffers en bij wie ligt de verantwoordelijkheid: de politiek of de militaire staf? Luister naar veteranen, wetenschappers, politici en militairen zelf.

Tijdens deze avond gaan we in gesprek over het politiek – militaire spanningsveld. We bespreken of militairen alleen uitvoerders van politiek beleid zijn of ook eigen verantwoordelijkheid dragen. En worden militairen wel met een duidelijk doel op pad gestuurd? We vragen naar de mening van experts én ervaringen van het publiek.

Mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Volt

foto: Eva Klijn via Ministerie van Buitenlandse Zaken

Speakers

Dieuwertje KuijpersJournalist en columnist, schrijft over de defensie- en veiligheidssector. Schrijver van het boek: ‘Anders is al dit werk voor niets geweest: hoe politici omgaan met militaire verliezen’.
Han ten BroekeVoormalig VVD-Kamerlid, politieke denktank HCSS.
Martijn KitzenUniversitair hoofddocent krijgswetenschappen aan de
Nederlandse Defensie Academie. Oud-militair.
Niels RoelenVoormalig landmachtofficier, Uruzgan veteraan en schrijver.
Salima BelhajTweede-Kamerlid voor D66 en defensiewoordvoerder.