

Wat als Turkije je als terrorist ziet? Dit overkwam twee Nederlandse zussen die vastzitten in Turkije. Samen met hun moeder en een gevluchte Turkse activist praten we over de rechtsgang in Turkije en de diplomatieke verhouding met Nederland.
Hoe gaat Nederland om met haar burgers die in Turkije worden verdacht van terrorisme? En hebben deze verdachten kans op een eerlijk proces? Naar aanleiding van de podcast Enkele reis Istanbul gaan we hierover in gesprek in De Balie.
Podcastmaker Emmie Kollau en researcher Catrien Spijkerman vertellen het verhaal van Betül en Bergün. De zussen vertrokken naar Istanbul om zich aan te sluiten bij een Turkse protestband. In 2017 werden ze opgepakt en sindsdien zitten ze vast in Turkije op verdenking van terrorisme. Hun moeder Günay Akkaya neemt het publiek mee in hoe het gezin verstrikt raakte in het Turkse én het Nederlandse justitiesysteem. Ook spreken we met activist Yiğit Aksakoğlu. Hij zat maanden vast in Turkije omdat hij werd verdacht van het voorbereiden van een gewelddadige couppoging.
Dit programma is in samenwerking met Human, Autres Directions en Aldus’ producties.
Over Enkele reis Istanbul
Voor Human volgde podcastmaker Emmie Kollau met researcher Catrien Spijkerman de zussen en hun ouders Gunay en Erdem al ruim vier jaar. Enkele reis Istanbul vertelt het verhaal van een gezin dat alles op het spel zet voor zijn idealen, zelfs als gevangenschap of de dood erop moet volgen.
Over de sprekers
Femke Zeven is als advocaat verbonden aan Cleerdin & Hamer Advocaten in Amsterdam en is gespecialiseerd in asiel- en in regulier migratierecht. Eerder heeft zij gewerkt aan migratierecht vraagstukken bij de Gemeente Amsterdam en bij het Europees Parlement. Ook heeft ze langere tijd bij Bureau Clara Wichmann gewerkt; een stichting die strategische rechtszaken voert voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. In haar werk als advocaat zet Femke het belang van haar cliënt sterk voorop. Ze zet zich in om het recht toegankelijker en inclusiever te maken, in het bijzonder voor mensen die in Nederland willen verblijven.
Yiğit Aksakoğlu is a civil society activist. In Turkey he was charged with facilitating the Gezi Park demonstrations in 2013. Aksakoğlu was taken into custody and jailed in 2018. For one year he was in pre-trial detention without an indictment. The prosecutor asked Aksakoğlu, alongside with Osman Kavala and Mücella Yapıcı be penalized as per the relevant provisions in the Article 312 of the Turkish Penal Code (TCK) on charge of “attempting to overthrow the Government of the Republic of Turkey or attempting to partially or completely prevent them from fulfilling its duties by using force and violence.” In 2020 Aksakoğlu was acquitted of all charges. Osman Kavala was sentenced to life in prison.
Günay Akkaya is moeder van Bergün en Betül Varan. Dit jaar is Betül in Turkije veroordeeld tot bijna elf jaar celstraf wegens terrorisme. Haar veroordeling berust onder andere op getuigenissen van anonieme spijtoptanten die hebben verklaard dat ze onderdeel uitmaakt van de terroristische organisatie DHKP-C, waarmee Grup Yorum sympathiseert. Ze zit gevangen in het beruchte Silivri, een mega-gevangenis even buiten Istanbul, waar veel politiek gevangenen zitten.
Emmie Kollau is creatief maker. Ze werkte aan talloze radioprogramma’s, podcasts, documentaires. Ook interviewde Kollau kunstenaars, filmmakers en muzikanten, voor onder andere VPRO en NRC. Voor haar documentaire De Fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden werd ze genomineerd voor een Prix Europa. In 2021 werd ze benoemd tot Meesterverteller, een prijs voor de beste journalistieke verhalende producties van Nederland en Vlaanderen.
Christopher Houtkamp is Senior Research Fellow bij de Security Unit van Clingendael. Hij is hoofd van het Connected Security-programma, dat zich richt op veiligheidsgerelateerde onderwerpen, zoals diasporapolitiek en transnationale georganiseerde misdaad. Daarnaast is hij hoofdanalist van de Clingendael Foreign Policy Barometer, een grootschalig bevolkingsonderzoeksproject over een breed scala aan buitenlands-politieke kwesties. Hij schreef mee aan verschillende rapporten over het diasporabeleid van Turkije.

Sprekers




In Our Time, a series curated by Azu Nwagbogu and De Balie, brings together artists, thinkers, and cultural producers to explore how art can reaffirm its societal function beyond the confines of museums and collectors. With in this first episode: curator and author Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

Komende jaren wordt er 1,2 miljard euro bezuinigd op het onderwijs. Voor welke uitdagingen staan de scholen en universiteiten? En hoelang kan de huidige onderwijskoers nog gevaren worden?

Een pro-Palestina demonstrant is een ‘antisemiet’ en Elon Musk die de Hitlergroet imiteert is ‘gewoon een heel blije miljardair’. De hypocrisie van de moderne wereld staat centraal in de beeldcolumns van cartoonist Jip van den Toorn.
