Wat is genetisch gemodificeerd voedsel nou precies? En zijn er vormen van gentech te bedenken die een aanwinst kunnen zijn voor onze voedselvoorziening? In Well Fed gaan wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd de discussie aan over genetisch gemodificeerde landbouw. Voorafgaand aan de film introduceren de filmmakers hun documentaire. Na de film gaan we het gesprek aan met bio-ethicus Zoë Robaey en bio-hacker Roland van Dierendonck over alternatieve vormen van genetische manipulatie. Wie is er eigendom van deze technologie, en bij wie ligt de verantwoordelijkheid? En hoe kunnen kleinschalige projecten zorgen voor een evenwichtige discussie in een gepolariseert debat? Over Well Fed:
Hidde Boersma en Karsten de Vreugd onderzoeken in Well Fed de argumenten voor- of tegen het gebruik van genetische modificatie. Vanuit zijn stadse, Westerse blik is Karsten behoorlijk kritisch op het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO), terwijl Hidde er van overtuigd is dat dit de toekomst is. De zoektocht brengt hun zowel bij experts, die diep in de materie zitten, als bij arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken. Well Fed zet vraagtekens bij onze bevoorrechte opvattingen over natuurlijk voedsel en hoopt een antwoord te krijgen op de belangrijke vraag: Is het moreel wel verdedigbaar om tegen genetisch gemodificeerd voedsel te zijn? Hidde Boersma is moleculair bioloog en freelance wetenschapsjournalist. Hij schrijft onder andere voor De Volkskrant, De Correspondent en Elsevier over landbouw, ecomodernisme, bio-technologie en bio-ethiek. Karsten de Vreugd is schrijver en regisseur van documentaires, korte films en videoclips. Hij werkt momenteel aan documentaire voor Vice Nederland en maakte eerder clips voor Blaudzun. Zoë Robaey is onderzoeker bij het Rathenau Instituut en recent gepromoveerd aan de TU Delft. Ze heeft zich als bio-ethicus gespecialiseerd in de link tussen het eigendom van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO's) en de morele verantwoordelijkheid die hier bij komt kijken. Ze is geïnteresseerd in de mogelijkheden die GMO's bieden, maar vraagt zich ook af in welke omstandigheden dit de beste optie is. Roland van Dierendonck is onderzoeker en maker op het snijvlak van biologie, technologie en kunst. Recentelijk maakte hij samen met Günter Seyfried, Federico Muffatto en Hansjörg Petschko "Return to Dilmun", een in DNA gecodeerde afbeelding, bewerkt door middel van een in vitro CRISPR protocol. Naast het maken van eigen werk, geeft Roland onder andere workshops bij het Open Wetlab van Waag Society en vakken in de Biospace van de HKU. Het DIY karakter van zijn werk geeft een totaal andere kijk op biotechnologie. Moderatie is in handen van Wilbert van de Kamp. Wilbert is presentator, sociaal ondernemer en is actief in de Slow Food Youth Movement (voorheen Youth Food Movement). Hij heeft een brede interesse voor alles wat met voedselvernieuwing te maken en ziet voedsel als een ultiem middel om contact te leggen tussen mensen. Voertaal van het panelgesprek is Engels Redactie: Joost Mellink
DUUR
55 minuten