Jaarlijks wordt op Wereldvluchtelingendag stil gestaan bij de situatie van talloze ontheemden wereldwijd. Samen met PEN Nederland en ONfile staan wij op deze dag stil bij schrijvers die genoodzaakt waren om hun land te verlaten. De een was al schrijver voor de vlucht, de ander werd het daarna. Hoe is het om als schrijver je moedertaal nooit meer om je heen te horen? Hoe aard je in een nieuwe literaire traditie?
In dit programma lezen schrijvers uit Jemen, Iran, Irak, Sierra Leone, Bosnië-Herzegovina, Turkije en Syrië voor uit eigen werk, en gaan ze met elkaar in gesprek over hun werk en hun ervaring onder leiding van Froukje Santing.
Met onder andere:
Firoozeh Farjadnia groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze op 25-jarige leeftijd naar Nederland, waar ze een opleiding Bouwkunde volgde. Firoozeh schrijft romans, korte verhalen en columns. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel (uitgeverij Jurgen Maas). In mei 2017 verscheen haar tweede roman in het Farsi. Ze werkt momenteel aan een korte verhalenbundel en aan haar derde roman.
Ishmail Kamara is geboren in Mambolo Chiefdom, Sierra Leone. In 2012 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij heeft Rotterdam ontdekt als muze en inspiratiebron. Hij organiseert poëzie workshops, stadswandelingen en performances in opdracht van de Rotterdamse Tent, Boijmans van Beuningen, Belvedere en Open Rotterdam—en hij schrijft gedichten in het Nederlands en Engels.
Saeed Al-Gariri promoveerde in de Arabische taal en literatuur in Irak en werkte dertig jaar aan de Universiteit van Aden en de Universiteit van Hadramaut. Daarnaast schreef hij in vele Arabische kranten en tijdschriften, meestal over literatuur, cultuur en politiek. Hij heeft ook vijf boeken in het Arabisch uitgegeven. Inmiddels woont hij vier jaar in Nederland.
Mustafa Hadziibrahimovic is journalist en documentairemaker. In 1994 kwam hij op vijftienjarige leeftijd als Bosnische vluchteling naar Nederland. Na zijn studie Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht in 2003, werkte hij als redacteur, beeldredacteur en verslaggever voor verschillende omroepen en programma’s.
Kawa Nemir is een Koerdische dichter, schrijver van korte verhalen, vertaler en redacteur. Hij studeerde Engelse taal en literatuur aan de Hacettepe Universiteit in Ankara en aan de Universiteit van Istanbul. Hier studeerde hij vervolgens ook klassieke talen met het doel om literaire klassiekers uit het Grieks en Latijn in het Koerdisch te vertalen, maar na twee jaar werd hij vanwege zijn betrokkenheid met de Koerdische cultuur van de universiteit verwijderd.
Sergej Kreso studeerde journalistiek aan de Universiteit voor Politieke Wetenschappen in Sarajevo. Naast zijn werk in de media is Kreso ook muzikant. Tijdens de oorlog in 1993 vluchtte hij naar Nederland, waar hij zijn carrière als filmmaker, journalist en muzikant voortzette.
Milena Mulders
Chris Keulemans
Bakr Al Jaber is een 26-jarige dichter uit Syrië, die op dit moment in Den Haag verblijft. Zijn werk onderzoekt de relatie tussen universele schoonheid, oorlog en de dualiteit van het bestaan.
ONfile is een netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals. Tezamen met Pen centra wereldwijd, komt Pen Nederland op voor schrijvers in verdrukking. Dit is tevens de derde aflevering van de serie PEN SPREEKT.