TV NL EN

Werk aan de winkel!

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. De term ‘glazen plafond’ bestaat al 39 jaar maar we zijn er nog lang niet doorheen. Wereldwijd is er geen enkel land waar mannen en vrouwen gelijk behandeld worden op de werkvloer. Van schoonmaaksters in Peru tot actrices in Hollywood. Ondanks een hoger opleidingsniveau, hebben vrouwen minder vaak een betaalde baan dan hun mannelijke collega’s, werken ze minder vaak in topfuncties en krijgen ze nog altijd minder betaald. Niet alleen in Nederland verloopt de emancipatie van de vrouw stroef: er staan nog altijd 128 landen lager dan Nederland op de Global Gap Index. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer lijkt wereldwijd eerder een uitzondering, dan de regel. Al meer dan honderd jaar zetten zowel mannen als vrouwen zich in voor gelijkheid en emancipatie. Met resultaat, maar we zijn er nog lang niet. Wat zijn problemen voor vrouwen op de werkvloer vandaag de dag? Is het welbekende gevreesde “glazen plafond” binnen het bedrijfsleven, de wetenschap en het openbaar bestuur nog steeds realiteit? En zo ja, voor welke vooroordelen of obstakels staat dat plafond dan precies?
Op deze avond kijken we naar de mogelijkheden voor gelijkere verhoudingen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Van dingen gedaan krijgen tot dingen (af)pakken, van vrouwenquota tot ‘ja-knikken’, van onder het plafond tot erboven. And beyond. Met o.a.:
Minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) zet zich al meer dan twintig jaar in voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Als directeur van internationaal vrouwenfonds Mama Cash steunde ze wereldwijd initiatieven ter verbetering van de positie van vrouwen. Haar meest recente overwinning: het opzetten van 'abortusfonds' SHE DECIDES. Agnes Jongerius is europarlementariër en voorzitter van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In 2004 was zij medeoprichter van Women Inc., een netwerkorganisatie die de kansen van vrouwen binnen Nederland vergroot. Marieke van Schaik begon haar carrière in 1995 als Project Manager bij Stichting DOEN. In 1999 maakt zij de overstap naar de Nationale Postcode Loterij, om vervolgens in 2006 door te groeien tot hoofd van de afdeling en voorzitter van de managing directors. In 2013 stond ze op een lijst van de meest veelbelovende managers van Nederland. Marcolina Infante Ramírez werkt al elf jaar als dienstmeisje in Lima en vervult een actieve rol in de juridische afdeling van de vakbond van de dienstmeisjes Sintrahol.

Marieke van den Brink bestudeert de werking van gender en diversiteit in organisaties, waarbij ze voornamelijk let op mogelijkheden en belemmeringen om indirecte en onbewuste discriminatie van specifieke groepen op de arbeidsmarkt te voorkomen.Vanuit het Nijmeegs Instituut voor Sociaal Cultureel Onderzoek (NISCO) onderzoek naar gender en diversiteit in organisaties en verzorgt onderwijs voor onder andere de bachelor- en (research)masteropleidingen van Sociologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. De Balie organiseert in samenwerking met Mondiaal FNV een zesdelige serie over de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze avond richten we ons specifiek op de positie van de vrouw op de werkvloer. Met onze sprekers en het publiek gaan we opzoek naar oplossingen. De beste ideeën komen in de lift en samen bepalen we welke weg we willen inslaan en, belangrijker nog, wat ervoor nodig is om dit te kunnen verwezenlijken.

Esther van Rijswijk zal de avonden modereren.