TV NL EN

Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Eerste bijeenkomst De Balie Live Journalism

In samenwerking met
AT5

Een op de elf Amsterdammers is mantelzorger. Intensief zorgen voor een ouder, partner, vriend of familielid die ziek is, een beperking heeft, psychisch kwetsbaar is of een verslaving heeft kan een grote impact hebben op je leven. Door corona, bezuinigingen en personeelstekort in de zorg neemt de druk op mantelzorgers voortdurend toe. Heeft de stad deze groep zorgverleners wel goed in het vizier? En krijgen zij voldoende ondersteuning? Op deze avond gaan we met mantelzorgers, experts en andere betrokkenen in gesprek.

Het kan fijn zijn om een naaste te ondersteunen, maar het kan ook zwaar zijn. Sommige mantelzorgers moeten zelfs tijdelijk hun werk opzeggen, en dat maakt het lastiger om rond te komen. Ook ligt overbelasting op de loer. Jonge mantelzorgers hebben de kans door school- of studieverzuim achterop te raken, of krijgen zelfs te maken met leerplichtambtenaren.

Zet jij je in voor mantelzorgers? Ben je mantelzorger? Of ontvang je juist zorg van een naaste? Dan nodigen we jou op deze avond uit om ons te vertellen waar jij tegen aanloopt. Naast interviews met experts, raadsleden en ervaringsdeskundigen gaan we in groepjes met de zaal in gesprek. Ons onderzoek begint namelijk bij jou.

Deze avond is onderdeel van het onderzoek naar mantelzorgers van De Balie Live Journalism, de journalistieke redactie van De Balie. Samen met AT5 verdiepen we ons elke paar maanden in een onderbelicht thema in de stad. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere jeugdzorg, seksuele intimidatie en ongedocumenteerden.

Wil jij jouw verhaal over mantelzorg delen of contact met de onderzoeksredactie? Stuur dan een mail naar livejournalism@debalie.nl

Sprekers

Jenneke van PijpenRaadslid GroenLinks Amsterdam
Yolanda HoogtandersRaadslid VVD Amsterdam
Ayşegül KiliçRaadslid DENK Amsterdam
Marjolein Broese Van GroenouHoogleraar informele zorg Vrije Universiteit
Viroen Soebedar Jonge mantelzorger