TV NL EN

Wij, jong Europa

Met studenten van Albeda Rotterdam, Drenthe College, Nova College Haarlem en ROC Amsterdam

Programmamaker
Joline Vermeulen
Moderator
Kees Foekema
Gefinancierd door
EU vlag
de Europese Unie

Na afloop kan je het programma op deze pagina bekijken.

Hoe zien Nederlandse jongeren de toekomst van Europa voor zich? Hoe willen zij ‘sterker uit de pandemie komen’? Europarlementariër Kim van Sparrentak ontmoet studenten van Albeda Rotterdam, Drenthe College, Nova College Haarlem en ROC Amsterdam.

Of het nu gaat over de Russische invasie in Oekraïne, de invloed van algoritmen of de gevolgen van klimaatverandering: Europa heeft de stem van jongeren nodig om een betere toekomst op te bouwen. Wat willen zij zien gebeuren of veranderen? Een groep studenten gaat in gesprek met Kim van Sparrentak over Europese thema’s als veiligheid, klimaat en digitalisering.

Booi Kluiving laat tijdens het programma samen met Lindsay Zwaan en Maurice Vonk een kort fragment zien van zijn nieuwe voorstelling ‘De Memers’.

Over de deelnemers

Kim van Sparrentak werd in 2019 verkozen tot Europarlementariër voor GroenLinks. In die rol zet ze zich vooral in voor betaalbare huisvesting, goede arbeidsvoorwaarden, een digitale toekomst die rechten respecteert, gendergelijkheid en LHTBTI-rechten. Voordien was ze duo-voorzitter van FYEG en vertegenwoordigde ze meer dan 10.000 Groene jongeren in heel Europa.

Booi Kluiving is theatermaker en werkt samen met spelers Lindsay Zwaan en Maurice Vonk aan de voorstelling ‘De Memers’. ‘De Memers’ is een ode aan al die typerende plaatjes online; memes. Kluiving onderzoekt deze grappige plaatjes die zich razendsnel verspreiden via Reddit, Facebook en Instagram en maakt de vertaalslag naar het theater. Memes staan vaak onder druk door overheden en wetgevingen zoals het controversiële artikel 17 dat een einde leek te maken aan de verspreiding van memes. 

Deelnemers

Kim van SparrentakEuroparlementariër voor de Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie
Booi KluivingTheatermaker
Maurice VonkActeur
Lindsay ZwaanActrice
Studenten van Albeda Rotterdam, Drenthe College, Nova College Haarlem en ROC Amsterdam