TV NL EN

Wij zijn hier coöperatie

DUUR
90 minuten

This programme is in english | De voertaal van dit programma is Engels.
VIDEO-ON-DEMAND: Available a few hours later, via De Balie TV + vimeo.com/debalie Iets meer dan een jaar geleden organiseerde een groep van uitgeprocedeerde vluchtelingen zich in Amsterdam. Wat begon als een tentenkamp van zeven bewoners in de tuin van de Diaconie groeide in enkele maanden uit tot een waarachtige politieke organisatie, die de naam ‘Wij zijn Hier’ verkreeg.

‘Wij Zijn Hier’ ontwikkelde een voorstel voor een coöperatie in het centrum van Amsterdam: een gebouw waar 200 kunstenaars en 200 vluchtelingen gedurende drie jaar samen zullen leven en werken. Dat deden zij in samenwerking met de New World Academy, een nieuwe school die als doelstelling heeft politieke groepen  samen te brengen met kunstenaars.

Het project, met de naam ‘Wij Zijn Hier Coöperatie,’ biedt een oplossing voor leegstand in Amsterdam en draagt collectief verantwoordelijkheid voor onderhoud. Daarnaast vormt zij een oplossing voor een tekort aan woon- en werkruimte voor kunstenaars en, het belangrijkste, een structurele oplossing voor uitgeprocedeerde, niet uitzetbare vluchtelingen. Als zodanig bepleit zij een wederzijdse culturele integratie van kunstenaars en vluchtelingen, om de tragiek van het huidige asielbeleid te beantwoorden met een even ideëel als pragmatisch voorstel.

Dit programma in de Balie vormt de start van een maandenlange campagne die financiële en logistieke steun voor het plan mogelijk moet maken. Keynote spreker is ‘Wij Zijn Hier’ woordvoerder Yoonis Osman Nuur, gevolgd door een presentatie van de coöperatie door het actiecentrum We Are Here to Support bij monde van Elke  Uitentuis en Savannah Koolen en We Are Here vertegenwoordiger Thomas Philip Guya, waarna onder leiding van dichter Quinsy Gario een debat plaats zal vinden met vertegenwoordigers van politieke partijen en  woningbouwcorporaties, met onder meer Marieke van Doorninck (fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam), Maartje Terpstra (asielrecht advocate) en Maria Hlavajova (artistiek leider BAK, basis voor actuele kunst Utrecht). Beeldend kunstenaar Jonas Staal die in samenwerking met BAK de New World Academy oprichtte, verzorgt een inleiding op de avond.

I.S.M. BAK, de New World Academy en Wij Zijn Hier
(Een deel van de toegangskaarten is een donatie aan de Wij Zijn Hier Coöperatie)

Over de ‘Wij Zijn Hier’ groep
‘Wij Zijn Hier’ brengt de fameuze slogan ‘’I Am a Man” in herinnering, die de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap met zich meedroegen tijdens demonstraties in Memphis in 1968. De slogan is geen eis, maar een feit, en vraagt van de Nederlandse samenleving erkenning van gelijkwaardig bestaan van illegaal verklaarde vluchtelingen. De inmiddels tweehonderd leden van Wij Zijn Hier hebben verklaard in geen geval uit elkaar te gaan tot een collectieve oplossing voor hun gehele groep is gevonden.
 
We Are Here Cooperative werd mede ontwikkeld door:
Tawfik Adhman; Patrick Bernier; Younes Bouadi; Charlie Dance; Asieh Dehghani; Coco Duivenvoor; Emily Fahlen; Gerjanne van Gink; Robert Glas; Eleni Gogou; Fotini Gouseti; Thomas Philip Guya; Ernst van den Hemel; Ran Hoogerwaard; Robert Kluijver; Savannah Koolen; Louis Liu; Olive Martin; Jonathan Offereins; David Ortiz; Yoonis Osman Nuur; Marthe Prins; Kim Schonewille; Tommy Soro; Jonas Staal; Lara Staal; Thomas; Elke Uitentuis; Janna Ullrich; Benedikt Weishaupt; Chui (Cain) Yong Jian. Met bijzondere dank aan Martijn Stronks.