TV NL EN

Willem Mengelberg: Tussen licht en donker

Mahler Festival @ De Balie

Programmamaker
Hij zwaaide vijftig jaar de scepter over het Concertgebouworkest dat hij tot een van de beste ensembles ter wereld maakte. Hij introduceerde de componist Gustav Mahler aan het grote publiek: dirigent Willem Mengelberg (1871 – 1951). Tijdens het Mahler festival 2021 voeren we een nieuwe versie op van de toneeltekst Willem Mengelberg tussen licht en donker onder regie van Carel Alphenaar.

Willem Mengelberg tussen licht en donker, een tekst van Martin van Amerongen en Philo Bregstein, vertelt het verhaal van de controversiële dirigent Willem Mengelberg: een briljante geest die voor de nazi’s musiceerde, zijn baan kwijtraakte en uit zijn ambt werd gezet, maar consequent bleef volhouden dat de ware kunstenaar elke vorm van politiek schuwt.

Helmert Woudenberg, de acteurs van De Theatertroep, Krisjan Schellingerhout en pianist en acteur Jacob de Groot duiken onder regie van Carel Alphenaar in het vonnis van een gehaat en geliefd dirigent. Een verhaal over kunst, engagement en collaboratie. Met unieke, historische filmbeelden van filmmaker Philo Bregstein.

Regie: Carel Alphenaar
​Tekst: Philo Bregstein en Martin van Amerongen
Filmfragmenten: Philo Bregstein
Spel: Helmert Woudenberg, De Theatertroep, Krisjan Schellingerhout en Jacob de Groot
Productie: De Balie en Rene Mendel van Interakt film televisie multimedia

Mahler Festival

Het Mahler Festival vindt plaats van 18 tot 23 mei 2021. Zes avonden Mahlers eerste zes symfonieën. Met zes verschillende orkesten van wereldfaam, waaronder het London Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Concertgebouworkest. Op de bok staan zes verschillende maestro’s, onder wie Valery Gergiev, Sir Simon Rattle, Jaap van Zweden en Iván Fischer.

Hij heeft de Joodse componist Mahler verraden en daarmee zichzelf

Philo Bregstein