Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. ‘Meerderheid daders Keulen was Syrische Asielzoeker’, ‘Amper Asielzoekers betrokken bij massa-aanranding in Keulen’ en ‘Massa-aanranding door asielzoekers in Zweden door politie in doofpot gestopt’. Tijdens deze editie van de Logoslezing stelt een van Nederlands bekendste sociologen, Willem Schinkel, de wil tot het benoemen centraal in het debat over migratie en asielzoekers. In zijn lezing onderzoekt Schinkel waar deze ‘wil tot benoemen' vandaan komt, het racistische karakter van deze behoefte en de beperkingen die het oplegt aan onze taal. Vervolgens bespreekt Schinkel zijn eigen strategie in het bedenken van nieuwe woorden en een nieuwe taal , ook wel neologismen genoemd, voor bijvoorbeeld het debat over migratie. Volgens Schinkel komt de weerstand die neologismen oproept, het is moeilijk, te academisch en politiek correct, voort uit dezelfde behoefte om het zogenaamde beestje bij de naam te noemen’’. Aan de hand van Aristoteles, Locke en Orwell laat Schinkel zien hoe deze behoefte uiteindelijk grote beperkingen oplegt aan onze taal. Met optredens van spoken word artist Dean Bowen en woordkunstenaar en absurdist Ronald Snijders. Dilan Yesilgoz is sociaal-cultureel wetenschapper en raadslid voor de VVD in Amsterdam. Ze is vaste commentator bij studio Powned en opiniemaker voor o.a. het NRC Handelsblad Renée Frissen is actieonderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden (IPW). Het IPW ontwerpt innovatieve en rendabele oplossingen voor ongetemde publieke domeinen. Een voorbeeld van zo'n oplossing is openembassy, een online platform waar statushouders 24/7 terecht kunnen met vragen over hun integratieproces. Daarnaast publiceert Renée met enige regelmaat in blogvorm, boekvorm, of in de krant. Dean Bowen is een .poeet .performer .psychonaut woonachtig in Rotterdam en op zoek naar de heiligheid van het alledaagse. Schrijft niet, maar kanaliseert een taal die in de ether drijft. Geeft ze een plek op het papier om ze vervolgens weer de ruimte in te slingeren. Zijn performances bekeren en bezweren. Dean laat zich niet in labels vangen, hij deed mee aan poetry slams, werkte als performer mee aan kunstexposities en maakte deel uit van de Europese cast van 'Century Songs', een experimenteel geluidstheaterstuk dat in België, Nederland en Duitsland werd opgevoerd. Is ondertussen een bekend gezicht op de verscheidene woordkunst podia in Nederland en België en maakt onderdeel uit van het onlangs ontstane schrijverscollectief Wakkerlicht. Ronald Snijders is absurdist, schrijver en programmamaker. Hij was te zien in het VARA-televisieprogramma Rambam, en als tafelheer in DWDD. One Man Show, zijn zeer lovend ontvangen theaterprogramma en De Alfabetweter (2013), het woordenboek met 1000 nieuwe, onzinnige woorden dat hij samen met Fedor van Eldijk schreef, betekenden zijn doorbraak bij het grote publiek. Dit programma is onderdeel van Logos 2016
Politiek en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het woord is het belangrijkste gereedschap van de politicus: met zijn speeches inspireert hij, verbindt, verdeelt, zaait angst en geeft hoop. De meester van de politieke redevoering Barack Obama is bijna aan het einde van zijn laatste termijn. Wat maakte zijn speeches zo bijzonder, waarom wilden we alles geloven wat hij zei? Waarom is overtuigen soms belangrijker dan de werkelijheid benoemen?
Met taal schetst de politicus de werkelijkheid waarin wij leven en beïnvloed hoe wij die werkelijkheid zien: we worden overspoeld door vluchtelingen, onze manier van leven staat onder druk en daarom voeren we oorlog tegen terreur. Deze ‘frames’ zullen er altijd zijn. Belangrijk is te weten dat ze er zijn en hoe ze werken opdat we ze kunnen weerstaan en alternatieven kunnen bieden. Tijdens deze editie van Logos staan we stil bij de impact van taal – van en op de politiek.