Ouderen willen en moeten steeds langer thuis wonen, maar helemaal zelfstandig lukt dat niet altijd. Daarom zijn er allerlei pakketten aan hulp beschikbaar voor hen, van maaltijdservices, hulp bij huishouden tot persoonlijke verzorging. Maar door onder meer wachtlijsten, personeelstekorten en woningnood pakt dit lang niet voor alle ouderen goed uit. Niet alle ouderen zitten daarom zorgeloos thuis. Wat is er nodig om de zorg thuis beter te organiseren voor hen? En wie is daarvoor aan zet?
Dit voorjaar onderzoekt de redactie van Live Journalism samen met AT5 en Noordhollands Dagblad de zorg en welzijn van ouderen. Amsterdammers worden steeds ouder en wonen steeds langer zelfstandig thuis. Hier zet de overheid actief op in. In de toekomst is er dan ook meer zorgpersoneel voor de thuis- en ouderenzorg nodig. Terwijl de krapte in juist deze sector al groot is, met name in de Randstad; in Amsterdam steeg het aantal vacatures in de zorg en welzijn naar meer dan 13.000 in 2023.
Dat roept de cruciale vragen op: hoe ziet een toekomstbestendige ouderenzorg eruit? En wie gaat dat regelen?
Sprekers
Meer
Onderzoeksredactie: Live Journalism
Het team van journalisten van Live Journalism onderzoekt elk half jaar een onderbelicht onderwerp uit de stad. Ze publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek. Zo komt journalistiek tot leven op