TV NL EN

Zuid-Afrikaanse schrijvers

Tijdens de Week van de Afrikaanse roman gaat dichter Ineke Holzhaus in gesprek met Zuid-Afrikaanstalige schrijvers. Met o.a. Karin Brynard, Valda Jansen, Pieter Oldendaal, Frazer Barry, Riana Scheepers en Eben Venter.

Georganiseerd door:
PEN Nederland
Georganiseerd door:
De Week van de Afrikaanse roman

In de laatste week van september wordt in Nederland en Vlaanderen voor de vierde keer de Week van de Afrikaanse roman gehouden. Voor het eerst komen de uitgenodigde schrijvers (en twee muzikanten) ook naar Amsterdam. In de reeks PEN Spreekt zal schrijver, dichter Ineke Holzhaus in gesprek gaan met Zuid-Afrikaanstalige schrijvers. Over hun werk, over de plaats die het Zuid-Afrikaans tegenwoordig inneemt, en over de taal zelf natuurlijk, die door menig Nederlands dichter jaloersmakend concreet en aanschouwelijk wordt genoemd – zinnen waar je in kunt bijten.

Met: Karin Brynard, Valda Jansen, Pieter OldendaalFrazer Barry, Riana Scheepers en Eben Venter.

Over de sprekers:

Frazer Barry, zanger, kletsrymer  en multi-instrumentalist, is de frontman van de klipkoprock-formatie Tribal Echo. In het najaar van 2018 toerde hij door Nederland met de voorstelling Krotoa van het Volksoperahuis uit Amsterdam i.s.m. Artscape in Kaapstad. Barry bespeelt allerlei traditionele, zelfgemaakte instrumenten, van blik-kitaar tot theelepel en seebamboes. Hij heeft zich uitvoerig verdiept in de taal en cultuur van zijn Khoi-voorouders. Samen met zijn vrouw Deniel Barry (percussie) brengt hij daarnaast een programma met getoonzette gedichten van Adam Small, een van de eerste Kaapse stemmen in de Afrikaanse literatuur.

Karin Brynard is een journaliste die in de Struggle-jaren haar sporen verdiend heeft in de brandende straten van Soweto. Als politiek correspondent voor een landelijke krant was ze getuige van de vrijlating van Nelson Mandela en de geboorte van een nieuw Zuid-Afrika. Brynard schreef tot nu toe drie literaire thrillers – Plaasmoord, Onse vaders en Tuisland – die behalve spannend ook opvallend humoristisch zijn. Brynard heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de UJ Debuutprijs voor Creatief schrijven en twee keer de M-Netprijs. Plaasmoord is in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel Moord op Huilwater. Brynards boeken zijn ook in het Engels beschikbaar. Haar meest recente roman, Tuisland (2017), overstijgt het thrillergenre. Hierin schrijft zij met grote deernis over het armoedige leven van de laatste San (Bushmen) aan de rand van de Kalahariwoestijn.

Valda Jansen is geboren in Aliwal-Noord, maar groeide op in het kustplaatsje Strand. Ze studeerde Duits aan de Universiteit van Wes-Kaapland en werkte als lerares Duits in Mitchells Plain en Paarl. Daarna werkte ze als journalist bij Die Burger en Beeld, als tekstschrijver bij het tv-journaal en als redacteur bij de radioprogramma’s Monitor, Spektrum en Naweek-Aktueel. Haar gedichten werden opgenomen in verschillende bloemlezingen en ze schreef zeven jaar lang columns voor Die Burger en Beeld. In 2016 verscheen haar debuutroman Hy kom met die skoenlappers, waarin de hoofdpersoon heen en weer geslingerd wordt tussen haar bruine gemeenschap in Zuid-Afrika en de weinig toegankelijke witte wereld van haar Duitse geliefde.

Pieter Odendaal is dichter, vertaler, uitgever, producent en directeur van InZync Poetry, een organisatie die zich toelegt op de uitbreiding van meertalige poëzieplatforms in Stellenbosch en Kaapstad. Hij studeerde Duurzame ontwikkeling en werkt nu aan de Queensland University of Technology in Brisbane aan een proefschrift over spoken word als een manier om tolerantie in sociaalecologische systemen te bevorderen. In 2018 verscheen zijn debuutbundel asof geen berge ooit hier gewoon het nie.

Riana Scheepers werd geboren in Vryheid in KwaZoeloe-Natal. Ze groeide op te midden van Zoeloe-kinderen, leerde al vroeg Zoeloe spreken en luisterde ’s avonds bij het vuur naar de verhalen van een oude Zoeloe-vrouw. Scheepers studeerde Afrikaans en Nederlands aan de Universiteit van die Vrystaat in Bloemfontein en werkte als docent aan de universiteiten van Zoeloeland en Kaapstad, als redacteur bij uitgeverij Tafelberg en als schrijfdocent aan het Paul Roos Gymnasium in Stellenbosch. In 2002 trouwde ze met een wijnboer. Met hem woonde ze afwisselend in het vissersdorpje Paternoster aan de Westkus, op wijnboerderij De Compagnie in de Wamakersvallei en op de plaas Klipkraal in de Tankwa-Karoo. Sinds 2015 woont Scheepers met haar man in Wildernis aan de Zuid-Afrikaanse zuidkust. Ze geeft regelmatig schrijftrainingen en is een veelgevraagd spreker op scholen en bij leeskringen. In haar romans en korte verhalen verwerkt Scheepers thema’s en motieven uit inheemse verteltradities. Ook hebben haar verhalen een feministisch karakter. Haar meest recente roman, Stormkind (2018) is een poëtisch en zintuiglijk geschreven verhaal over een boerenmeisje dat opgenomen wordt in de cultuur van de San, de oorspronkelijke bewoners van de streek.

Eben Venter is de auteur van zeven veelgeprezen romans, waaronder Foxtrot van die vleiseters, Ek stamel, ek sterwe en Wolf, Wolf. Hij is ook de auteur van twee verhalenbundels en een verzameling columns. Venter groeide op op een schapenboerderij in de Oostkaap en emigreerde in 1986 naar Australië. Verwerking van het verleden, de migrantenervaring, homoseksualiteit en milieubehoud zijn belangrijke thema’s in zijn werk. In de loop der jaren heeft hij vele literaire onderscheidingen gewonnen voor zijn werk, waaronder de prominente KykNet-Rapport-prijs. Zijn meest recente boek, Groen soos die hemel daarbo, verscheen in 2018.

 

Speakers

Karin BrynardJournalist en schrijver
Valda JansenDichter en journalist
Pieter OldendaalDichter, vertaler, uitgever, producent en directeur van InZync Poetry
Frazer BarryKletsrymer en multi-instrumentalist
Riana ScheepersRedacteur, schrijver en docent
Eben VenterSchrijver