Zahra Sebbar

Zahra Sebbar (2002) zet zich in als bruggenbouwer voor sociale rechtvaardigheid en systeemverandering in alle hoeken van de maatschappij. Zelf als kind getroffen door het toeslagenschandaal weet zij hoe het voelt om niet gehoord te worden – en hoe belangrijk het is om ruimte te claimen aan de besluitvormingstafel. Maar ook dat die ruimte moet worden gemaakt voor de mensen om wie het gaat: de echte experts.
Al op jonge leeftijd kwam ze in actie tegen de schade en de stilte rond het toeslagenschandaal. Hierin werden behoeftes van kinderen, jongeren en ouders ingevuld en processen voorheen niet vanuit de experts zelf georganiseerd, waardoor alles vastloopt. Binnen dit grootste politieke dossier van dit decenia adviseerde en bouwde Zahra jarenlang aan bruggen tussen leef- en systeemwerelden van o.a. getroffenen, de minister(-president), politici en onderzoekers, droeg bij aan de parlementaire enquête en werkte zo mee aan structurele hervormingen. Als mede-grondlegger van Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH) helpt zij duizenden getroffenen aan zo veel mogelijk emotioneel en financieel herstel. In 2024 werd ze hiervoor genomineerd als jongste kandidaat voor Jonge Toezichthouder van het Jaar.
De kern van de oplossing is overal op toepasbaar: werk mét en vanuit de mensen om wie het gaat. Echte maatschappelijke verandering ontstaat wanneer organisaties samen met de échte experts bouwen aan een inclusieve toekomst. Zahra zet zich in voor een wereld waarin zij niet alleen aan tafel zitten, maar ook de tafel zelf mogen vormgeven. Met gelijkwaardigheid, vertrouwen en eigen regie als uitgangspunt brengt ze verschillende groepen samen op een neutrale plek, waar ook ruimte is voor dialoog en verschil van inzicht – omdat écht werkende verandering en actie begint bij écht luisteren.
Recent gaf Zahra een TEDx-talk: How to Build Bridges towards Social Change. Ze spreekt en adviseert o.a. over kinderarmoede, kansengelijkheid, rechtvaardige energietransitie en mensenrechten. Met keynotes, moderatie en workshops helpt ze jongeren hun plek in besluitvorming op te eisen voor sociale rechtvaardigheid en ondersteunt ze organisaties bij structurele verandering.