TV NL EN

Vrijdenkersfestival 2024

27 tot 2 november in De Balie, Podium Mozaïek & BIMHUIS

Vrijdenkersfestival is onderdeel van Amsterdam 750 jaar. Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en in aanloop van deze mijlpaal worden diverse programma’s, waaronder Vrijdenkersfestival, georganiseerd om dit te vieren. 

Vrijdenkersfestival 2024 – Kritisch of kwetsend?

Komt met vrijheid de verantwoordelijkheid om niet álles te zeggen? Die vraag staat centraal tijdens het Vrijdenkersfestival, onderdeel van Amsterdam 750 jaar. Nu het publieke debat verhardt en groepen mensen verder uit elkaar komen te staan, onderzoeken we de grens tussen kritisch en kwetsend. Ondermijnen beledigingen de democratie of zijn ze een noodzakelijk kwaad?

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad reflecteren we op ons begrip van vrijheid en wat het voor ons betekent. Vrijheid is onlosmakelijk met Amsterdam verbonden; de stad deed in de 17de eeuw al dienst als veilige haven voor vrijdenkers en afvalligen. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam, BIMHUIS en Podium Mozaïek organiseert De Balie voor de vijfde keer op rij het Vrijdenkersfestival. Tussen 27 oktober en 2 november zijn er diverse programma’s samengesteld waarin dit thema onderzocht wordt met o.a. debat, theater en andere kunstvormen. Houd de kanalen van De Balie in de gaten voor updates.

Eerdere Vrijdenkers edities


Vrijdenkersfestival 2023 – Queer Capital of the World(?)

Tijdens de vierde editie van het Vrijdenkersfestival keken we samen met internationale gasten naar Amsterdam als Queer Capital of the World(?). Wat voor ontwikkelingen zijn specifiek voor Amsterdam en wat maakt deel uit van een internationaal klimaat? Met schrijvers, modeontwerpers, filmmakers en politici gaan we in gesprek over strijd, emancipatie en het belang van een vrijplaats. Met o.a. Torrey Peters (Detransition, Baby), Alara Adilow, Selm Merel Wenselaers, Papa Oyeyemi (fashion brand Maxivive), Jean Paul Paula, Lanre Balogun, Shola Superstar, Zsuzsanna Szelényi (Tainted Democracy), Wilco Tuinebreijer, Mama Kil, Jahed, Dinah Bons, Kris van de Veen, Coen Bril & Mees Vervuurt, Lotte Terwel, Kati Piri en burgemeester Femke Halsema.

Kijk hier een aantal van de programma’s terug:Nederland Amsterdam 29 oktober 2022. Vrijdenkersfestival: tegen de macht. Russische dissidenten met o.a. kunstenaar Kirill Serebrennikov en schrijver Maxim Osipov. Foto: Jan Boeve / De Balie.

Vrijdenkersfestival 2022 – Tegen de macht

In De Balie is en blijft het woord het wapen. Drie dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol? Met o.a. Paul Vugts, Dilan Yeşilgöz, Lise Witteman, Milos Labovic, Marleen de Rooy, Raoul Boucke en René Moerland.

Kijk hier een aantal van de programma’s terug:


Vrijdenkersfestival 2021 – Stadslucht maakt vrij

Nederland Amsterdam 29 oktober 2021. Opening Vrijdenkersfestival met Mohamedou Ould Slahi. Foto: Jan Boeve / De Balie

Het begrip vrijheid is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. De stad deed in de 17e eeuw al dienst als veilige haven voor vrijdenkers. Vanzelfsprekend trokken scherpe geesten als René Descartes, John Locke en Baruch de Spinoza naar de stad. Waar anders konden ze wonen, denken, schrijven en publiceren? Wie elders om zijn denkbeelden werd verjaagd, werd in Amsterdam gezien en gehoord. Amsterdam is een brandpunt gebleven. Voor filosofen, dolle mina’s en onruststokers. O.a. met Maryam Namazie, Masih Alinejad Mohamedou Ould Slahi, Alexander Noordijk, Can Dündar, Deborah Feldman, Keyvan Shahbazi, Alerk Ablikim, Diederik Boomsma, Laila Ezzeroili, Nikki Sterkenburg en Tirza de Fockert.

Kijk hieronder een selectie van de programma’s terug

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!