TV NL EN

Crash course consuminderen

Na deze avond kan het groene leven beginnen, en zeg je je schuldgevoel vaarwel.

programmamaker
in samenwerking met
Uitgeverij Prometheus
Waarom blijven we doen wat we doen terwijl we weten dat het niet het goede is? We boeken verre reizen, kopen veel meer spullen dan we kwijt kunnen, pakken de auto omdat het regent, en lezen ondertussen met een knagend schuldgevoel over smeltende ijskappen, stervend koraal en scrollen op onze telefoon langs foto’s van de laatste neushoorn.

Publicist Maarten Meester sloeg de Ethica Nicomachea van Aristoteles er nog eens op na en schreef de Meester-Methode: De makkelijkste manier om te stoppen met milieuvervuilen. Op deze avond onderzoeken we onze gekke gewoontes en kun je uiteindelijk, zoals Aristoteles zou zeggen: ‘de deugd die je al in je had actualiseren’. Met andere woorden: na deze avond kan het groene leven beginnen, en zeg je je schuldgevoel vaarwel.

Naast een betoog voor een groener leven gaat Maarten Meester in gesprek met Maarten Boudry. Boudry is wetenschapsfilosoof en schreef onlangs het boek Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat waarin hij een lans breekt voor het vooruitgangsdenken. Kunnen wij met onze individuele aanpassingen überhaupt wel een verschil maken als het om klimaatverandering gaat? Of gaat er een wetenschappelijke vooruitgang komen die al onze morele aanpassingen te niet doet?

Reneé Kooger is onderzoeker bij TNO op het gebied van de gebouwde omgeving en neemt ons mee in de wereld van de goedwillende burger. Waar lopen zij tegenaan als ze willen verduurzamen? Als je het besluit neemt om actie te ondernemen en je groene leven te verbeteren, kan dat dan ook zo maar, of zijn er beren op de weg die verslagen moeten worden? Haar insteek is dat een transitie naar duurzame woningbouw niet perse een feest hoeft te zijn, maar dat je het voor mensen vooral makkelijk en betaalbaar moet maken.

Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank MeesterZe leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor die in een klassiek geworden tekst al eerder aan de orde werd gesteld, maar dan door een andere denker, in een andere tijd binnen een andere politieke en maatschappelijke context. Zo vragen zij met Simone de Beauvoir en haar De tweede sekse (1949) in het achterhoofd hoe vandaag de dag ‘de vrouw wordt gemaakt’, of hoe de opvattingen over politiek en oorlog van Carl von Clausewitz passen in een tijd van vredesmissies, terreur en cyberwars. Het resultaat hiervan is een reeks essays met een zowel origineel als betrokken oordeel over de huidige tijd, die worden vergezeld met een reeks debatten.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public.

Sprekers

Maarten MeesterPublicist en spreker. Foto: Sabine van den Berg
Maarten Boudry Filosoof
Renee KoogerOnderzoeker bij TNO