Het bestrijden van jeugdcriminaliteit is een voortdurende uitdaging. Met name de aanpak van de zwaarste groep criminele jongeren. Wat als deze jongeren zelf zouden bepalen wat nodig is om hen op het rechte pad te krijgen? Weten zij niet het beste wat werkt? We gaan in gesprek met de jongeren zelf, politie, justitie, behandelaren, wetenschappers en politici over hoe jeugdcriminaliteit aan te pakken.

Tijdens deze festival dag bekijken we de zware jeugdcriminaliteit vanuit verschillende invalshoeken. We horen wat er achter de schermen gebeurt; welke instanties zijn er allemaal betrokken bij het bestrijden en voorkomen van jeugdcriminaliteit? Elk van deze instanties heeft haar eigen visie op het probleem. Wordt er wel genoeg samengewerkt? En welke impact heeft dat op de jongere en zijn/haar gezin?

Naast TED-talks, zijn er ‘experiences’ (virtual reality, self-assessment), debatten en is er plaats voor film, kunst en muziek. Het Crime Festival zal worden afgesloten met een feest.

Een kaartje geeft je toegang tot alle onderdelen van het festival, én tot het slotfeest aan het einde. Hieronder kun je zien welke onderdelen dat zijn:

15:00 OPENING CRIMEFEST

15.20-16:30 Hoe vullen zorg en politie elkaar aan?
In dit eerste programma van het Crime Festival praten we met Joop van Riessen, voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, en Erik Jongman, psychotherapeut bij Spirit Jeugdhulp en De Waag en schrijver van het boek: “Gevoel is explosief materiaal”.

17:30-19:15 Hoe ver staan praktijk en theorie van elkaar af, en welke rol speelt de advocatuur?
In dit programma spreken we met een advocaat en Arne Popma, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan het VUmc. Daarnaast praten we met een moeder, een jongere, een hulpverlener, de wijkagent en de rechter-commissaris. Wat vinden zij de juiste aanpak? Wat heeft hen nou geholpen, en wat nooit meer?

20.45-22.15 Collegetour en politiek debat
Hoe beland je in de jeugdcriminaliteit? Wat ging er mis? En wat hielp om er weer uit te komen? In Collegetour praten we met jongeren die zelf meegemaakt hebben hoe het is om in de criminaliteit te belanden. Ook het publiek wordt uitgenodigd om vragen te stellen.

Na een gesprek met jonge ex-criminelen praten we verder met de politiek. Wat is hun rol? En wat kan of moet er anders?

22.15-02:00 Feest!

Stichting The Young Ones
Het Crime Festival steunt Stichting The Young Ones. Deze stichting biedt een kleine ondersteuning aan resocialiserende jongeren met een criminele achtergrond om hun leven verder op orde te krijgen (bijvoorbeeld in de vorm van een fiets, meubels of studieboeken).

Crimefest wordt ondersteund door: VUmc, UvA, Universiteit Leiden, Inforsa (Arkin), De Waag, Spirit, De Bascule, Kleine Hans, De Balie