De moeder,
de schrijver

Ook livestream via live.debalie.nl

In aanloop naar de Boekenweek spreken we in De Balie over hét boekenweek-thema dat veel stof deed opwaaien: De moeder, de vrouw. Moeders zijn regelmatig beschreven in de literatuur, vaak door hun zonen. Voor schrijvende vrouwen is het moederschap een onderwerp dat ze doorgaans eerder uit de weg gaan. Hoe komt dat? Worden schrijvende moeders niet serieus genomen in de literatuur? En beïnvloedt moederschap het schrijverschap?

Tijdens deze avond gaan we in gesprek met tien schrijvers van naam die de uitdaging aangingen om wél over het moederschap te schrijven. Ze schreven elk een nieuw, literair verhaal in het boek Ik, moeder samengesteld door Annemarie de Gee en Eva Kelder. Ook zij moesten vaak een drempel over. Zien zij hun kind als een inspiratiebron voor hun literatuur of als een hindernis? Moeten ze hun rol als (schrijvende) moeder anno 2019 bevechten en hoe komt dat? En hoe worden moeders geportretteerd in de literatuur? Met o.a. Roos Schlikker, Jannah Loontjens, Sanneke van Hassel, Yasmine Allas, Saskia De Coster, Aukelien Weverling en Neske Beks.

Het boek Ik, moeder verschijnt in maart 2019 bij uitgeverij Meulenhoff en wordt deze avond te koop aangeboden. Speciaal voor deze verhalenbundel schrijven dertien auteurs een nieuw, literair verhaal waarin het moederschap wordt bevochten en gevierd.

 

           

Hoofdafbeelding moeder en kind door: Rowan Sterenberg

 

Foto Annemarie de Gee en Eva Kelder (c)Elisabeth van Sandick
Foto Yasmine Allas (c) Wim van der Hulst
Foto Neske Beks (c) Robert Land
Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public