Let op! De avond start om 19:45. De zaal is open vanaf 19:30.

De leukste wetenschappelijke quiz van Nederland gaat door! Op derde Kerstdag krijgen in De Balie zes knappe koppen de lastigste vragen voorgelegd over hoe de wereld om ons heen werkt. Want op NPO 2 mag De Nationale Wetenschapsquiz gestopt zijn, ScienceGuide en De Balie gaan er gewoon mee door. In drie teams strijden onderzoekers van hogescholen en universiteiten tegen elkaar. En daar kun je live bij zijn!

Wisdom of the crowd
De eerste tien vragen van de Wetenschapsquiz zijn reeds bekend gemaakt. Het is inmiddels een echte kersttraditie geworden: verzamel uw familie en pak een pen & encyclopedie (of gewoon uw computer). Aan de slag! De eerste tien vragen zijn hier te vinden. ūüĒ•

Onder de inzendingen met de meeste goede antwoorden wordt een privérondleiding in een wetenschapsmuseum naar keuze verloot. De winnaar wordt op 27 december tijdens de uitzending bekendgemaakt.

Disclaimer: de deelnemers die op derde Kerstdag tegen elkaar strijden, hebben een contract ondertekend én zweren de vragen niet van te voren te zullen lezen.

De jury
Uiteraard heeft de Nationale Wetenschapsquiz ook een vakkundige, strenge doch rechtvaardige jury. Deze bestaat dit jaar uit niemand minder dan aartsvader van de quiz Hein Meijers, voorzitter van de sectororganisatie van wetenschapsmusea (VSC) Alex Verkade en werkte mee aan eerdere edities van de quiz. Het derde lid van de jury is directeur van het Studium Generale en het Public Engagement team van de Universiteit Utrecht Maud Radstake.

© Foto: VPRO / Robert Lagendijk

De Nationale WetenschapsQuiz in De Balie is mede mogelijk gemaakt door VPRO en NWO.