De leukste wetenschappelijke quiz van Nederland gaat door! Op derde Kerstdag krijgen in De Balie zes knappe koppen de lastigste vragen voorgelegd over hoe de wereld om ons heen werkt. Want op televisie mag De Nationale Wetenschapsquiz gestopt zijn, ScienceGuide en De Balie gaan er gewoon mee door. In drie teams strijden onderzoekers van hogescholen en universiteiten tegen elkaar. En daar kun je live bij zijn!

Over de vragen
Ook in deze editie spelen de vragen uiteraard een centrale rol. Net als in voorgaande jaren roepen we iedereen van geïnteresseerde kijker tot onderzoeker, op vragen in te sturen voor deze editie van de NWQ. Dat mogen vragen zijn waarop we het antwoord weten, maar ook vragen waarop (althans voor het brede publiek) het antwoord nog onbekend is. Stuur hier je vraag in!

De jury
Uiteraard heeft de Nationale Wetenschapsquiz ook een vakkundige, strenge doch rechtvaardige jury. Deze bestaat dit jaar uit niemand minder dan aartsvader van de quiz Hein Meijers, voorzitter van de sectororganisatie van wetenschapsmusea (VSC) Alex Verkade en werkte mee aan eerdere edities van de quiz. Het derde lid van de jury is directeur van het Studium Generale en het Public Engagement team van de Universiteit Utrecht Maud Radstake.

Momenteel buigt de jury zich over de vragen van de NWQ19, deze zullen begin december bekend worden gemaakt. Insturen van vragen kan nog tot en met donderdagmiddag 12:00 uur.

© Foto: VPRO / Robert Lagendijk

De Nationale WetenschapsQuiz in De Balie is mede mogelijk gemaakt door VPRO en NWO.