TV NL EN

Fatsoenlijk werk: De werkgever aan zet

Voor Amsterdammers die wel werken, maar moeilijk rondkomen spelen werkgevers een sleutelrol, maar in het debat blijven ze vaak uit beeld. Daarom praten we vanavond met o.a. CSU Cleaning Services, Pantar en Cordaan. Hoe kunnen werkgevers, gemeente, werknemers en ondernemers gezamenlijk zorgen dat werk loont: financieel en emotioneel?

Een avond van De Balie Live Journalism

Goed werkgeverschap gaat verder dan de loonstrook. Ook voldoende uren, opleidingsmogelijkheden en oog voor de individuele werknemer is belangrijk. Voor Amsterdammers die wel werken, maar moeilijk rondkomen spelen werkgevers een sleutelrol, maar in het debat blijven ze vaak uit beeld. Daarom praten we vanavond met o.a. MAS Schoonmaakbedrijf, Pantar en Cordaan. Hoe kunnen werkgevers, gemeente, werknemers en ondernemers gezamenlijk zorgen dat werk loont: financieel en emotioneel?

Deze avond bespreken we onder andere:

  • Niet alleen bij het eigen personeel, maar ook als inkoper van of opdrachtgever van externen hebben werkgevers een grote verantwoordelijkheid. Wanneer ben je een goede werkgever, hoe zien Amsterdamse werkgevers dat en hoe vullen ze dat in? Kijken ze vooral naar de eigen mensen, of voelen ze zich ook verantwoordelijk voor de zelfstandigen of gedetacheerden die ze inhuren? Met o.a. André Brand (Directievoorzitter thuiszorg Cordaan), Rahma el Mouden (MAS Schoonmaakbedrijf), Eline van Weelden (sociaal werkbedrijf Pantar)Andreas Fleischmann (directeur DeLaMar Theater)
  • En wat kan de gemeente doen om goed werkgeverschap te ondersteunen? Ze kan werkgevers op haar eigen grondgebied niet verplichten een bepaald loon te betalen, maar kan wel eisen stellen in vergunningen en subsidies, bijvoorbeeld richting de culturele sector. En zelf het goede voorbeeld geven natuurlijk, als de grootste werkgever van de stad. Met o.a. Claire Martens (VVD-raadslid) en Don Ceder (ChristenUnie-fractievoorzitter).
  • De avond wordt afgetrapt door econoom en wetenschapper Wimar Bolhuis, tevens plaatsvervangend directeur Sociale Zaken bij de SER, met een analyse van de mogelijkheden die werkgevers en gemeente hebben om verantwoordelijk werk te bieden. Dichter en schrijver Gershwin Bonevacia verzorgt een poëtisch intermezzo.

Over deze avond
De Balie Live Journalism onderzoekt de stad. De afgelopen maanden richtten we ons op het onderwerp ‘keihard werken, amper rondkomen’. In de gesprekken met Amsterdammers werd de rol en verantwoordelijkheid van werkgevers vaak genoemd. Op deze avond gaan we graag met hen gesprek.

Over De Balie Live Journalism
Op woensdag 12 juni organiseert De Balie Live Journalism een grote slotavond waarin journalistiek en theater samenkomen. Om het verhaal van de groeiende groep Amsterdammers die wél werken, maar toch amper rondkomen tot leven te brengen. Sommigen daarvan hebben recht op hulpregelingen, anderen verdienen net teveel. Maar allemaal, van schoonmaker tot kunstenaar delen ze één ding: aan het eind van de maand is er soms meer maand over dan salaris. En iets opbouwen, dat lukt niet. In aanloop naar de slotavond doen we onderzoek en organiseren we diverse bijeenkomsten waarin we ervaringen, ideeën en meningen van Amsterdammers ophalen. Lees hier meer.

Speakers

Wimar BolhuisUniversitair docent Economie Universiteit Leiden, plv. directeur Sociale Zaken SER
Eline van WeeldenDirecteur HR bij Sociaal Werkbedrijf Pantar
André BrandDirectievoorzitter Thuiszorg Cordaan
Rahma el MoudenOprichter MAS Schoonmaakbedrijf
Claire MartensRaadslid VVD Amsterdam
Don CederFractievoorzitter ChristenUnie Amsterdam
Gershwin BonevaciaStadsdichter van Amsterdam
Andreas FleischmannDirecteur DeLaMar Theater