TV NL EN

LIVE> Verward persoon gesignaleerd

De politie wordt vaak als eerst gebeld als er iets ongebruikelijks gebeurt, maar als het om verwarde personen gaat is dat niet altijd de beste weg. Hoe moeten we als samenleving omgaan met verward gedrag?

Ook live via live.debalie.nl

De term ‘verwarde persoon’, of nog vaker ‘verwarde man’ is niet meer weg te denken uit de media. Bijna iedere dag wordt er gemeld dat er weer een verward persoon gesignaleerd, gearresteerd of opgenomen is. Welke partijen worden betrokken als er sprake is van een vervelend incident, en is het wel wenselijk om de samenleving zo min mogelijk in aanraking te laten komen met verwarde personen?

De politie wordt vaak als eerste gebeld als er iets ongebruikelijks gebeurt, maar als het om verwarde personen gaat is dat niet altijd de beste weg. Soms kan een behulpzame buurman of een zorgprofessional namelijk ook helpen, soms misschien juist wel beter. In dit programma bespreken we de waarden die we als samenleving hanteren als het gaat om verwarde personen. Hoe is het om zelf verward geweest te zijn, welke zorg kan er geboden worden, wat maakt de politie mee, en waar zijn wij nou eigenlijk zo bang voor?

Dit onderzoeken we met:

Dr. Karlijn Roex is socioloog, activist en werkt als onderzoeker, schrijver en spreker. Ze werkt aan een boek over de discussie omtrent ‘verwarde personen’ en betoogde in het Parool dat de oproep om ‘verwarde personen’ in de gaten te houden kan zorgen voor een surveillancestaat. Ook heeft ze zelf ervaren hoe het is om in het hokje ‘verward’ te worden geplaatst. Daarnaast spreken we met Addy Venderbos. Hij werkt in de Rotterdamse GGZ als ervaringsdeskundige. Eén van zijn missies is om van binnenuit de GGZ aan te moedigen om te veranderen.

Niels Mulder is psychiater onderzoeker bij Erasmus MC als bijzonder hoogleraar OGGZ(Openbare GGz) en Jan Berndsen, bestuurder van ggz-aanbieder Lister en voorzitter van het bestuur van Mental Health Europe (MHE) vertellen over de toename aan verward gedrag in de samenleving, en hoe wij daarop (moeten) reageren.

Joke van den Berg is bestuurder bij de woningcorporatie Woonwaard, en wil iedereen een veilig thuis kunnen bieden. Welke uitdagingen ziet zij daar in wanneer het gaat over verwarde personen en omwonenden? Haroon Ali woont naast een zorginstelling, en schreef een stuk voor de Volkskrant over zijn ‘verwarde’ buren. Hoe ga je daar mee om, en hoe ver reikt je tolerantie? Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard vertelt wat de taak van een burgemeester op dit dossier is, en hoe hij dit zelf ook van dichtbij heeft meegemaakt.

Anja Schouten, politiechef eenheid Noord-Holland gaat in gesprek met Jeroen Zoeteman, psychiater en directeur van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. Hoe gaat de politie om met meldingen van verwarde personen, en hoe is het contact tussen zorg en handhaving?

Tot slot spreken we met Maarten Hijink,  Tweede Kamerlid SP en woordvoerder zorg. Wat brengt de toekomst, en wat kan de politiek doen?

 

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public

Speakers

Lennart BooijModerator
Anja SchoutenPolitiechef eenheid Noord-Holland
Karlijn RoexKarlijn Roex is socioloog, activist, en werkt aan een boek over de discussie over ‘verwarde personen’.
Foto: Jamell Elfe
Maarten HijinkTweede Kamerlid SP, woordvoerder zorg
Joke van den BergBestuurder bij woningcorporatie Woonwaard
Jeroen ZoetemanPsychiater en directeur van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de samenwerking tussen politie, ambulance, ziekenhuizen, GGZ en gemeente.
Haroon Ali Freelance journalist voor onder meer de Volkskrant. Hij schrijft veel over cultuur en diversiteit.
Lees dit stuk van Haroon AliHaroon Ali woont naast cliënten uit een zorginstelling. Maar zo gek zijn deze buren niet,