Grote Denkers
Lou Salomé

De Russisch-Duitse filosoof, schrijver en psychoanalyticus Lou Salomé (1861-1937) was een feministisch denker in pre-feministische tijden; de eerste vrouwelijke psychoanalyticus. Een vrouw die, bewonderd door de meest invloedrijke mannen uit haar tijd – Nietzsche, Freud, Rilke, Wagner, Tolstoj – zich ontwikkelde tot een autonoom en toonaangevend denker.

Tijdens een theatraal-filosofische avond duiken we met schrijvers, filosofen en theatermakers van nu in de belevingswereld van Lou Salomé. Hoe actueel zijn haar ideeën en werk over ‘het vrouwelijke’ versus ‘het mannelijke’, over kunst, liefde, en de menselijke ziel?

 

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen waar we misschien minder vaak over lezen, maar die onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Fatima Mernissi, Audre Lorde en Forough Farrokhzad. Bekijk hier de trailer van Grote Denkers.