In deze editie van Hoe Werkt Nederland onderzoeken we de nationale identiteit.

 

Het begrip ‘identiteit’ is de maatschappelijke discussie sinds de eeuwwisseling sterk gaan bepalen. Met de komst van de individualisering identificeren mensen zich sterker met wat ze als kenmerkend en onderscheidend aan zichzelf waarnemen. Tegelijkertijd heeft de komst van nieuwkomers geleid tot een herbeleving van de nationale identiteit, en dat levert soms spanningen op. Vooral omdat het niet altijd duidelijk is wat die nationale identiteit precies behelst, en iedereen altijd meer dan één identiteit heeft.

Met zoveel verschillende bevolkingsgroepen binnen Nederland is het makkelijk om te focussen op de onderlinge verschillen, in plaats van de overeenkomsten. Hoe kan het onderwijs een rol spelen in het overbruggen van die verschillen? Moeten we kinderen het volkslied leren, zoals het CDA graag wilde? Of gaat het meer om het vormen van kritische en betrokken burgers?

U krijgt op vertoon van uw ticket 10% korting op een diner in het café.

Hoe werkt Nederland

In de deze serie nemen we een kijkje achter de schermen van ons land. Wilt u weten waarom we nog steeds een koning hebben, waarom we bekend staan om ons beroemde ‘poldermodel’, en hoe onze sociale zekerheden in elkaar zitten? In deze serie van vijf afleveringen nemen we u mee op reis door de belangrijkste thema’s die ons land maken tot wat het is.